Danske tegnere er rystede over angrebet på Charlie Hebdo

Sådan så forsiderne ud på fire danske morgenaviser torsdag. Foto: Erik Refner/SCANPIX
Offentliggjort Sidst opdateret

Onsdag blev 12 personer dræbt, da satirebladet Charlie Hebdos redaktion i Paris blev angrebet.

Angrebet har fået bladtegnere, der som de dræbte lever af at kommentere religiøse dogmer, politik og tilværelsen generelt gennem provokerende streger, over hele verden til at gribe deres pen.

Også i Danmark har angrebet affødt reaktioner fra tegnere. Blandt andre får tegneren HuskMitNavn med sin blyant en maskeret mands riffel til at eksplodere i en illustration med teksten »Bekæmp fanatisme«.

I Politiken har Michael Wulff og Anders Morgenthaler i deres stribe »WulffMorgenthaler« erstattet de sædvanlige streger med en tekst.

Men lysten og glæden ved at provokere, vække eftertanke og latter er for en tid forstummet efter angrebet mod Charlie Hebdo, skriver de i teksten:

»I dag tager vi en dyb indånding og gør klar til at fortsætte i morgen, genfinde den lyst og den glæde – og kæmpe for aldrig at være bange for at bringe de tegninger og tekster, vi føler, skal ud til verden.«

Formand for Danske Bladtegnere Lars Refn er med egne ord »både forfærdet og rystet« over angrebet på det franske satireblad.

»Den ene af tegnerne var med til fagfestival i Odense i november måned, og jeg havde et par dage med ham i København, inden vi tog til Odense. Angrebet har gjort et kæmpe indtryk på mig. Jeg var med til at købe gaver til hans teenagedøtre, og lige pludselig er han blevet dræbt, fordi han passede sit arbejde. Det er langt ude,« siger Lars Refn om tegneren Bernard Verlhac, som var blandt de dræbte.

Spørgsmål: Giver angrebet mod Charlie Hebdo danske bladtegnere anledning til at være mere påpasselige med deres streger?

»Nej, det tror jeg ikke. Vi har jo været påpasselige i lang tid. Gennem de seneste ti år har vi tænkt os rigtig godt om,« siger Lars Refn med henvisning til Muhammed-krisen, der brød ud i 2005, da Jyllands-Posten bragte 12 tegninger af profeten Muhammed.

»Men man må sige, at vi arbejder jo for nogle redaktioner, som har nogle redaktionelle holdninger og beskæftiger sig med nogle emner, og der er det ikke sådan, at vi håner, spotter og generer hvem som helst. Vi prøver at leve op til redaktionernes linje,« fastslår Lars Refn.

Powered by Labrador CMS