Danske Skoleelever: Sænk stemmeretsalderen til 16 år
Sænk stemmeretsalderen og lad 16-årige deltage i demokratiet.
Sådan lyder opfordringen fra formanden for Danske Skoleelever, Miranda Wernay Dagsson, efter skoleelever mellem 14 og 16 år fra 800 skoler gik i stemmeboksene til Skolevalget torsdag aften.
»Det har været rigtigt godt med et skolevalg, og det har været sjovt for elever at lege med. Men nu er det på tide, at vi ikke bare får lov til at lege, men også må sætte et rigtigt kryds,« mener formanden.
Resultatet af valgaftenen, der blev en klar sejr på 104 mandater til blå blok, viser ifølge Miranda Wernay Dagsson, at danske unge er mere end klar til at stemme, når de fylder 16 år:
»Vi kan sagtens sætte en stemme. Jeg synes simpelthen, at det er på tide, at man anerkender, at vi unge også har noget at skulle have sagt i forhold til demokratiet.«
Formanden frygter ikke, at 16-åriges stemmer kan være mere påvirket af, hvad andre kammerater i klassen mener, eller hvad mor og far derhjemme fortæller, end voksnes krydser kan være påvirket af andre omgivelser.
»Selvfølgelig kan det betyde noget, men når man ser på de voksne, så betyder social arv også noget, og kolleger kan også have indflydelse på, hvor de sætter krydset. Og jeg synes simpelthen ikke, det er det, der skal være afgørende. Det skal handle om, at der også skal være plads til unge mennesker i demokratiet, og at vi også kan sætte en stemme og have en holdning til vores mærkesager,« understreger hun.
Ud over at unges stemme bør blive hørt allerede fra 16-års alderen, mener formanden også, at det kan højne den overordnede stemmeprocent blandt unge, hvis de får lov til at gå før i boksene:
»Hvis man stemmer i en tidlig alder, bliver det jo en vane, at man går i stemmeboksen hver gang, der er valg. Derfor giver det rigtig fin mening at sænke valgretsalderen, for så går man jo ud sammen med sine venner eller forældre og stemmer, og så bliver det noget, man bliver vant til,« siger hun og fastslår:
»Jo tidligere, du bliver en del af demokratiet, jo mere holder du fast i det og har lyst til at blive ved med at deltage aktivt.«
Ved torsdagens Skolevalg blev stemmeprocenten 78. Valget, der er finansieret af Folketinget og Undervisningsministeriet, bliver afholdt igen i 2017.