Danske politikere er i fare efter tysk skandale

En ekspert vurderer, at skandalen er orkestreret af tyskere. Men det behøver ikke kun gå ud over tyskere.

Der er stor risiko for, at danske politikere kan blive hacket og få publiceret personfølsomme oplysninger, som det er sket i Tyskland.Det mener Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert i sikkerhedsfirmaet CSIS.
Offentliggjort Sidst opdateret

Private data om og private beskeder udvekslet mellem hundredevis af tyske politikere og offentlige personligheder, herunder Angela Merkel, blev fredag offentliggjort i et gigantisk tysk datalæk. Det skriver The Telegraph.

Ifølge Ritzau samarbejder tyske myndigheder med irske kolleger for at få spredningen af dataoplysningerne stoppet. De mange data, herunder private mails, telefonnumre og meget andet blev offentliggjort fra en Twitter-konto, og det er den konto, myndighederne prøver at få lukket ned.

Foruden mails og telefonnumre, er der også offentliggjort private breve såvel som kopier af id-kort ud på Twitter, og ifølge it-sikkerhedsekspert i sikkerhedsfirmaet CSIS, Peter Kruse, er det ikke kun tyske kendisser, der er i fare for at opleve sådan et datalæk.

– Det er meget sandsynligt, at der kan ske noget lignende i Danmark, siger han til Ritzau.

Så let er det

Ifølge Peter Kruse er der intet, der tyder på, at cyberangrebet i Tyskland skulle være støttet af en udenlandsk stat.

– Alt tyder på, at det her angreb har en tysk oprindelse. Vi har kigget på dataene, og det ligner det, man kalder et “hacktivist-angreb”, siger han.

Det er typisk, når hackerne hacker for at statuere et eksempel og vise, hvor let det er at skaffe sig adgang til fortrolige oplysninger.

Den regionale avis Rheinische Post skriver, at både forbundskansler Angela Merkel og forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier er blandt ofrene for angrebet.

Men en talskvinde for forbundsregeringen i Berlin siger, at der ikke er offentliggjort følsomme oplysninger, som kan skade Merkel eller kanslerministeriet.

Alle større politiske partier er berørt – bortset fra Alternative für Deutschland (AfD) på højrefløjen.

Softwareudvikler Poul-Henning Kamp, der skriver blogindlæg på it-mediet Version2 samt fagbladet Ingeniøren, er enig med Peter Kruse i, at det er meget sandsynligt, at et lignende angreb kan ske i Danmark.

Faktisk er han sikker på, at det sker.

– Chancen er 100 procent. Det er et spørgsmål om, hvornår valgkampen er så meget i gang, at der er nogen, der har lyst til at lave et angreb, siger han.

I december sagde Forsvarets Efterretningstjeneste, at der er en overhængende risiko for, at russiske påvirkningskampagner vil udgøre en stigende trussel mod Danmark i forbindelse med folketingsvalget.

Powered by Labrador CMS