Danske Patienter ser med alvor på ny risiko
Hospitalerne er tæt på at aflyse planlagte operationer, og det er meget alvorligt, mener Danske Patienter.
Mens temperaturerne falder, og julen nærmer sig, stiger antallet af indlagte coronapatienter. I den seneste uge har omkring 250 patienter været indlagt med covid-19, og samlet set har mere end 5000 været indlagt med sygdommen i år, men myndigheder, fagfolk og sygehuse forventer, at smittetallene og dermed antal indlæggelser stiger, når julen rykker tættere på, og vejret bliver koldere.
Ifølge Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, kan flere indlagte betyde, at hospitalerne må aflyse planlagte operationer.
– Der er allerede lagt planer, som peger på, hvordan man kan øge kapaciteten til coronapatienter gradvist. De ressourcer, som skal til for at gøre det, kommer andre steder fra, mest fra medarbejderne. Så øvrige områder med aktivitet vil blive påvirket, i takt med at medarbejdere flyttes til coronaberedskabet, siger hun.
Alvorlig situation
Ifølge Morten Freil, som er direktør for paraplyorganisationen Danske Patienter, er det en alvorlig situation.
– For selv om det ikke er akutte operationer, så er det meget alvorligt, at patienter stadig går med smerter og nedsat livskvalitet.
– Det vigtige er, at Danske Regioner og hospitalerne sammen laver en plan for, hvordan man udnytter den samlede kapacitet, også på private hospitaler, og at man får en dialog om, hvem der skal behandles først, siger han.
Morten Freil mener, at det er vigtigt, at Danske Regioner sammen med hospitalerne lægger en plan for, hvordan man udnytter den samlede kapacitet, også på privathospitalerne.
– Man må have en dialog om, hvem der skal behandles først. Sundhedsstyrelsen har lavet retningslinjer, der siger, at man skal lave en konkret vurdering, i forhold til hvem der skal til først, og det skal man sørge for.
Forskellige belastninger
Ifølge Stephanie Lose vil de enkelte hospitaler vurdere, hvordan de bedst arrangerer sig. For der er forskellige belastninger i indlæggelsestallet på tværs af regioner, men også på tværs af sygehuse.
Lægeforeningen opfordrede fredag regeringen og Danske Regioner til at udskyde genindførelse af behandlingsgarantien – der sikrer, at alle patienter kan blive undersøgt og udredt inden for 30 dage efter henvisning til sygehus – til senere end den 1. januar.
Det vil lægge et for stort pres på et i forvejen hårdt prøvet sundhedsvæsen, mener formand Camilla Noelle Rathcke.
Morten Freil fra Danske Patienter erkender også, at det kan blive nødvendigt.
– Det er vigtigt, at man får informeret patienterne om, hvornår de kan komme til. Men det nytter ikke at have en behandlingsgaranti, som man alligevel ikke kan overholde, for så stiller man patienterne nogle falske garantier i sigte.
Stephanie Lose mener dog, at behandlingsgarantien stadig bliver genindført 1. januar.
– Vi vil naturligt nok se en lavere målopfyldelse, men det kan være en god idé at få nogle af automatikkerne ind i sundhedsvæsenet igen. Skulle indlæggelsestallet pludselig eksplodere, og toppen er meget høj, så kan det blive en anden situation, siger hun.