Danske Gymnasieelever: Stoffer er ikke et stort problem

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Stoffer er ikke et stort problem på landets ungdomsuddannelser.

Det er den klare opfattelse i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), der finder det overraskende, at der er i en stikprøve, som Radio24syv har foretaget er fundet spor af kokain på ni ud af 12 ungdomsuddannelser i Hovedstadsområdet:

»Ungdommen generelt drikker mindre og tager færre stoffer end før. Så det går faktisk i en retning, hvor det ser mindre slemt ud. Men det er selvfølgelig stadigvæk bekymrende,« siger formanden for DGS, Mathilde Vinther og opfordrer til at tage dialogen på skolerne om problemet.

Undersøgelse vil skabe forkert billede af ungdommen

Men hun frygter, at undersøgelsens resultat vil opbygge et forkert og værre billede af ungdommen og problemets omfang, end det rent faktisk er tilfældet:

»De reaktioner, vi ser på baggrund af sådan nogle undersøgelser som den her, er, at man indfører drugtests eller alkoholtest i skoletiden, så man som elev risikerer at ryge ud af undervisningen og bliver bedt om at tage tests. Man mistænkeliggør simpelthen så mange elever, og det skaber en utrolig ubehagelig stemning på skolen og ødelægger studiemiljøet,« forklarer hun og henviser til, at flere gymnasier er begyndt at stofteste elever i skoletiden ved mistanke om, at de er påvirket.

– Vi skal gøre noget ved problemet

Det er klart, der skal gøres noget ved problemet, men den metode kommer til at ramme skævt, mener Mathilde Vinther:

»Jeg er overbevist om, at de elever, der tager stofferne, i forvejen er på kanten af fællesskabet og enten socialt eller ressourcemæssigt udsatte. Hvis man smider dem hjem og giver dem et skub ud af fællesskabet og længere ud på kanten, er det bare nemt at falde helt ud,« siger hun og advarer mod, at vi af den vej bevæger os mod et ekskluderende uddannelsessystem. Til gengæld skal vi selvfølgelig ikke have et system, der accepterer, at man er påvirket i skolen, men DGS peger på tiltag som mentorordninger og vejledning som bedre løsninger:

»Jeg tror rent faktisk, det kan virke mere skræmmende for den unge, at der rent faktisk er en, der tager hånd om en og hjælper en med problemet, end hvis man blot blev sendt hjem,« siger hun.

Powered by Labrador CMS