Danske fodboldkvinder får bedre løn
Planen i en ny aftale er, at kvindernes minimumlønninger skal op på højde med herrernes minimumlønninger
Kvindelige danske fodboldspillere kan se frem til lidt bedre lønninger og vilkår fra årsskiftet.
Det fremgår af en ny aftale, som Kvindedivisionsforeningen og Spillerforeningen har forhandlet på plads. Den er godkendt og vedtaget af Dansk Boldspil-Union (DBU).
Aftalen træder i kraft 1. januar 2025 og sikrer for første gang spillerne i dansk kvindefodbold minimumlønninger, en ulykkesforsikring og adgang til pensionsopsparing.
Øget professionalisering
I den nye standardkontrakt lyder en fuldtidsansat spillers minimumløn på 17.000 kroner om måneden.
Den skal stige med 1655 kroner om året frem mod sommeren 2029. Det årlige løntillæg skal sørge for, at kvindernes minimumlønninger om fem år når op på herrernes minimumlønninger.
Michael Sahl Hansen, der er direktør i Spillerforeningen, er tilfreds med aftalen.
- Med de tilpassede vilkår kan vi bidrage til en øget professionalisering af elitekvindefodbolden i Danmark.
- En udvikling, der står på skuldrene af det øgede og fortjente fokus, kvindefodbolden har fået de senere år, siger Michael Sahl Hansen.
- Det er et vigtigt skridt på vejen, der vil gøre dansk klubfodbold mere konkurrencedygtig og mere attraktiv for både etablerede spillere og de unge talenter, siger han.
Bæredygtig udvikling
Per Rud, direktør i Kvindedivisionsforeningen, håber, at aftalen kan gavne de danske klubber.
- Aftalen sikrer en bæredygtig udvikling, hvor både spillerne og klubberne får de bedste betingelser, så vi kan løfte kvinde-DM-rækkerne bredt og kan tiltrække og ikke mindst fastholde spillere i en dansk kontekst.
Den 25-årige FC Nordsjælland-spiller Lærke Tingleff Søndergaard, der sidder med i Spillerforeningens bestyrelse, har det ambivalent med den nye aftale.
På den ene side er hun grundlæggende glad for de nye minimumsvilkår. Men hun undrer sig over, hvorfor aftalen først er faldet på plads nu.
- Nogle gange kan jeg spørge mig selv, hvorfor jeg skal være helt vildt taknemmelig over at få noget, jeg føler, jeg har krav på? Hvis jeg havde været en mand, havde jeg haft alle de her ting uden at skulle spørge.
- Men det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke skal anerkende de personer, klubber eller instanser, der gør noget for at ændre det, siger hun til Spillerforeningens hjemmeside.