Danske betjente dræbt i tjenesten har nu fået et sted, hvor man kan mindes dem.
Det er heldigvis ikke så tit, det sker under de danske himmelstrøg. Alligevel mister danske betjente livet under udførslen af deres hverv og i det job, der skal beskytte andre.
Nu er der kommet et sted, hvor pårørende og andre kan gå hen og vise de betjente, der efter anden verdenskrig på den ene eller anden måde har mistet livet, mens de var i tjeneste, en ære og at mindes dem.
5. oktober 2017 indviede rigspolitichefen sammen med justitsministeren og formanden for Politiforbundet et mindested for danske betjente dræbt i tjenesten
Det sted kan du altså nu besøge.
Annonce
Mindestedet befinder sig i Rigspolitiets bygning på Polititorvet i København. Stedet rummer et værk af billedkunstner Christian Lemmerz og digter Søren Ulrik Thomsen.
Det er et sted at mindes ansatte i politiet, der gennem tiden er blevet dræbt i tjeneste eller i anledning heraf. Samtidig skal det minde om alvoren i politiets arbejde.
Jesper Jul
Den betjent, der sidst er dræbt i tjenesten, er politiassistent Jesper Jul, der 6. december 2016 blev skudt i hovedet foran politigården i Albertslund.
Der var gået 21 år siden, en betjent – motorcykelbetjenten Morten Mortensen – blev skudt ved et bankrøveri i Højbjerg ved Aarhus.
Flag og digt
Mindestedet består af to marmorbænke med henholdsvis en politikasket og et draperet dannebrogsflag, en mindetavle med navne på de ansatte, der er dræbt efter 2. verdenskrig og en marmortavle med et digt doneret af Søren Ulrik Thomsen.
Mindestedet rummer navnene på ansatte fra alle politiets medarbejdergrupper, som vurderes dræbt ved en forsætlig eller uagtsom handling eller et uheld under udøvelse af deres arbejde eller som direkte konsekvens af deres ansættelse eller uddannelse i politiet.
Pårørende adgang året rundt
Pårørende kan få adgang hele året rundt. Er du pårørende, skal du anmode om adgang senest syv arbejdsdage før besøget. Når du anmoder om adgangen, skal du samtidig sandsynliggøre, at du er pårørende.
Andre interesserede borgere kan få adgang til mindestedet i tidsrummet klokk3n 14.00-16.00 på følgende datoer i 2018:
14.-15. februar 2018 i forbindelse med folkeskolens vinterferie.
4.-5. juli 2018 i forbindelse med folkeskolens sommerferie.
Anmod en måned forinden
Ønsker du at besøge mindestedet, skal du normalt anmode om adgang med mindst en måneds varsel. For besøg i vinterferien 2018 er ansøgningsfristen dog 22. januar 2018.
Uanset hvilken gruppe du tilhører, kan du anmode om adgang til mindestedet ved at skrive til koncernhr@politi.dk.
Danske betjente dræbt i tjeneste
19. september 1945: Eiler Lindvang, en 28-årig kriminalbetjent, overrasker den 42-årige Otto Nees under et indbrud i en lejlighed i Valby. Betjenten vil anholde tyven, men bliver skudt og dør senere på hospitalet.
8. august 1950: Den 59-årige overbetjent Harry W.E. Hansen dræbes med revolver af den 23-årige Helmer Egon Nielsen på Hobrovej uden for Randers. Overbetjenten standser den 23-årige, fordi han ikke har lys på cyklen.
18. september 1965: Fire politibetjente bliver skuddræbt af den 38-årige Palle Sørensen på Amager. De to første stopper ham, efter han har begået en række indbrud. Han skyder dem, og kører videre til han bliver stoppet af to nye politibetjente, som han også skyder.
6. juli 1971: Den 36-årige kriminalbetjent Arne Petersen er sammen med en kollega kørt ud til en fogedsag i Rostved nær Rønde på Djursland. Her møder de 21-årige Kaj Adam Lauersen, der er bevæbnet med et jagtgevær, og som skyder begge betjente, inden de når at reagere. Arne Petersen bliver dræbt, mens hans kollega såres.
3. marts 1975: Den 30-årige kriminalbetjent Kurt Bjarne Jensen bliver stukket ihjel på vej hjem fra tjeneste i nærheden af sin bopæl på Christianshavn. Drabsmanden var den 28-årige Erik Lennart Holm, som kort forinden havde myrdet en kvinde i porten, hvor han efterfølgende møder kriminalbetjenten.
31. august 1985: Reservebetjent Ulrik Kristoffersen bliver skudt og dræbt, da han anholder en bådtyv i Frederikshåb på Grønland. Bådtyven affyrer også skud mod en anden betjent, som kun bliver såret. Kollegaen skyder efter bådtyven, som bliver såret og anholdt.
31. oktober 1987: Den 25-årige politibetjent Steen Kleist Carlsen stikkes i halsen af den 30-årige iraker Moin Mohammad Saleh Najm på hjørnet af Lavendelstræde og Vester Voldgade i København, da han griber ind i ballade ved et værtshus. Betjenten, der ikke var i tjeneste, dør fire timer senere af massivt blodtab.
3. november 1988: Den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansen bliver skudt og dræbt, da Blekingegadebanden begår et væbnet røveri imod Købmagergades Postkontor. Det vides ikke med sikkerhed hvem fra Blekingegadebanden, der dræbte den unge politibetjent.
22. december 1994: Den 25-årige betjent Morten Ulrik Jørgensen prøver sammen med en kollega at stoppe to biltyve i Hellerup. Bilen ramte et træ, og Morten Ulrik Jørgensen blev fanget i bildøren og slæbt 10-15 meter hen ad vejen. To dage senere døde han af sine kvæstelser.
16. juni 1995: Den 41-årige motorcykelbetjent Morten Mortensen bliver ramt af to skud i brystet under en udrykning på vej til et bankrøveri i Jyske Bank på Oddervej i Højbjerg ved Århus. Den 32-årige franske bankrøver, Eric Boucher, blev dømt for mordet.
6. december 2016: Den 43-årige betjent Jesper Jul bliver skudt i hovedet foran politistationen i Albertslund. Dagen efter bliver han erklæret død på Rigshospitalet. En 26-årig mand er anholdt og mistænkt for drabet.
Kilde: DR, Politi.dk, Drabssager i Danmark.
For at komme ind skal du vise ID og må ikke medbringe store tasker eller lignende. Hvis interessen for mindestedet bliver for stor, forbeholder Rigspolitiet sig retten til at afvise anmodningen.