Dansk vikinge-fund gik verden rundt

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Arkæologer har opdaget flere unikke fund i løbet af året. Men et, nemlig Borgring, stod ud og gik verden rundt

2014 har budt på flere enestående og sensationelle fund i den danske muld. Men specielt et fund har vakt så stor opmærksomhed, at nyheden om dets opdagelse nåede ud over Danmarks grænser.

Nemlig fundet af Danmarks femte vikingeborg vest for Køge, som blandt andet blev omtalt i amerikanske The Huffington Post og britiske The Telegraph.

Og udlandets interesse i vikingefundet har kunnet mærkes hos Museum Sydøstdanmark, fortæller museumsinspektør Nanna Holm.

– Vi har fået rigtig mange henvendelser fra medier fra hele verden – ikke bare USA eller Europa, men også fra eksempelvis Asien og New Zealand, siger hun og fortsætter:

– Vi forsker i borge og borges betydning, og at finde noget nyt omkring det er helt fantastisk.

Det er første gang i over 60 år, at der bliver fundet en ny vikingeborg i Danmark af trelleborg-typen.

Vikingeborgen ved navn Borgring er også med på top 10-listen over de vigtigste arkæologiske fund i 2014, som Kulturstyrelsen har udvalgt i samarbejde med landets museer.

Set fra et folkelig perspektiv er det også det fund, som ligger i top, lyder det fra arkæolog hos Kulturstyrelsen Anne Nørgård Jørgensen.

– Vikingerne har en fantastisk effekt og et enestående brand, siger hun og fortsætter:

– Hvis du spørger børn på den anden side af jorden, hvad en inka og en samurai er, så ved de det. Hvis du spørger, hvad en viking er, så ved de også det.

Generelt er årets arkæologiske opdagelser meget flotte, siger Anne Nørgård Jørgensen.

– Der er noget stærkt og symbolsk i dem alle sammen. Eksempelvis porten i Dannevirke og de ældste menneskefodspor i Danmark, siger hun.

Det var ved udgravningerne til den kommende Femern Bælt forbindelse, at Museum Lolland-Falster fandt fodspor fra to mennesker, som stammer fra stenalderen og er Danmarks ældste fodspor.

Porten i Dannevirke beviser, at dele af forsvarsværket er ældre end først antaget. Og det fund beskriver Anne Nørgård Jørgensen som “at finde en nål i en høstak i sådan et stort anlæg som Dannevirke”.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS