Dansk tilfælde bag gennembrud i kræftbehandling
Under nærmest tilfældige omstændigheder er to danske forskere blevet ophavsmænd til ny forskning, der kan vise sig at blive et gennembrud i kampen mod kræft.
Ifølge Jyllands-Posten har de to forskere, der er ansat ved henholdsvis Københavns Universitet og University of British Columbia, opdaget, at et specielt malariaparasitprotein er i stand til at slå kræftceller ihjel.
I virkeligheden var de to i færd med at finde en vaccine, der kunne hjælpe gravide med malaria, og her opdagede de, at den kulhydratkrog, som malariaen bider sig fast i på moderkagen, også findes på kræftceller.
Ifølge Ali Salanti, den ene af de to forskere, har videnskaben længe ledt efter lighed mellem moderkager og kræftceller, da de begge kan vokse sig store på relativ kort tid i et fremmed miljø.
»Vi har nu fundet, at de har kulhydratkrogen tilfælles, og at det er den, som er med til at sørge for hurtig vækst. Vi har også fundet ud af at bruge den nye viden til at bekæmpe kræftcellernes vækst,« siger Ali Salanti til Jyllands-Posten.
Forbløffende resultater
Det næste skridt blev at forsøge at udstyre malariaproteinet med kræftcelledræbende gift for dernæst at lade den hæfte på kulhydratkrogen i en række forsøgsmus, der havde fået indopereret forskellige kræftsvulster.
Og resultaterne var forbløffende, skriver Jyllands-Posten. For ikke alene bekæmpede malariaproteinet effektivt kræftcellerne, de bekæmpede tillige en bred vifte af forskellige typer af kræft.
Ifølge Kjeld Schmiegelow, kræftforsker ansat hos New York University, giver de foreløbige resultater »store perspektiver«.
Ifølge forskerne bliver den næste store test at se, hvordan mennesker responderer på behandlingen. De forventer at kunne være klar til at teste behandlingsmetoden på mennesker om tre-fire år.
Resultaterne vil blive offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Cancer Cell tirsdag.