Dansk salmonella-udbrud breder sig: Statens Serum Institut i gang med stor undersøgelse

Der er nu konstateret 33 tilfælde af salmonella hos danskere, der er ramt af det igangværende udbrud.

Smittekilden er endnu ikke lokaliseret i det store udbrud, men man mener, det i denne omgang skyldes svinekød. KLIK VIDERE OG SE I GALLERIET, HVILKE FØDEVARER, DER TYPISK KAN BÆRE SALMONELLA. (Foto: Scanpix)
Smittekilden er endnu ikke lokaliseret i det store udbrud, men man mener, det i denne omgang skyldes svinekød. KLIK VIDERE OG SE I GALLERIET, HVILKE FØDEVARER, DER TYPISK KAN BÆRE SALMONELLA. (Foto: Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

Statens Serum Institut kæmper stadig med at finde smittekilden til det igangværende salmonella-udbrud, der først i december blev annonceret af instituttet.

Det fortæller epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller, til Newsbreak.dk. I mellemtiden er antallet af smittede steget fra mindst 28 til mindst 33. Det er dog et tal, man hos Statens Serum Institut regner med vil stige.

For vi har indtil videre kun set toppen af isbjerget. Både fordi, det ikke er alle tilfælde, der bliver indrapporteret – det kræver, at de smittede har været til lægen eller på sygehuset – og også fordi, at der går et stykke tid mellem, hvornår personen bliver smittet og hvornår det positive resultat dækker op hos Statens Serum Institut:

– Der er en vis forsinkelse på det. Der går selvfølgelig et stykke tid fra man får taget prøven, til den er os i hænde hos Statens Serum Institut. Så hvis der er nogen, der har været syge helt for nylig, har vi ikke registreret dem endnu, siger Luise Müller til Newsbreak.dk.

Håber på snarligt gennembrud

Det formodes stadig at være svinekød, der er årsag til salmonella-udbruddet. Salmonella monofasisk Typhimurium, som der er tale om i det nuværende udbrud, findes nemlig oftest i grise. Den hyppigste kilde til infektionerne er fersk svinekød – og altså svinekød, der ikke er tilberedt ordentligt.

Derfor opfordrer Luise Müller stadig til, at man gør sig umage, når man går i køkkenet kokkerer:

– Der er ikke nogen grund til hverken at frygte julen eller lade være med at spise svinekød. Man skal sørge for at gennemstege og -koge sit svinekød og holde en god køkkenhygiejne, så man holder det rå svinekød fra det spiseklare mad, siger Luise Müller.

Hun håber på, at myndighederne kan nå nærmere en opklaring af, hvad der er årsag til udbruddet, inden længe. Blandt andet er Statens Serum Institut i gang med en stor undersøgelse:

Undgå smitte med salmonella

Der findes en lang række gode råd, folk anbefales at følge, hvis de vil undgå salmonella (og campylobacter) i deres mad:

1) Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig med i form af stegt kød, salat eller brød.

2) Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød og over på færdiglavet mad.

3) Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kød af den type skal være gennemvarmt. Bakterierne kan sidde inde i varen på hakket kød, mens det på hele stykker kød normalt sidder på overfladen.

4) Har du skåret råt kød? Vask kniv og skærebræt – eller skift det ud. Et godt råd er at bruge mere end ét skærebræt i køkkenet, så råt kød tilberedes for sig og færdiglavet ikke kommer i nærheden heraf.

5) Smid brugt emballage fra råt kød ud. Emballagen, og hertilhørende kødsaft, må ikke komme i nærheden af færdiglavet mad.

6) Når folk griller ude, har de en tendens til at bruge færre køkkenredskaber. Derfor øges risikoen for smitte. Som når du er indenfor skal råt og stegt kød holdes adskilt: TO fade, to grilltænger og hyppige ture forbi håndvasken er her vejen frem.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

– Det er en stor spørgeskema-undersøgelse, hvor vi interviewer både patienter og raske kontrolpersoner. De resultater forventes klar i løbet af ugen, siger Luise Müller.

Powered by Labrador CMS