Dansk politi bruger omstridt teknologi
Dansk politi bruger nu ansigtsgenkendelse i sin efterforskning - det sker uden en offentlig debat om teknologi
Dansk politi er i stilhed gået i gang med at bruge en af tidens mest omstridte værktøjer til overvågning, skriver Ekstra Bladet.
Teknologien gør det muligt automatisk at genkende ansigter i det offentlige rum og sammenligne dem med billeder af mistænkte og andre, som politiet gerne vil følge.
Overfor Ekstra Bladet er forklaringen, fra politiets side, at politiet følger med tiden og de muligheder, der opstår.
– Som alle andre teknologiske fremskridt vurderer vi i politiet, hvordan vi kan bruge det i for eksempel efterforskningen, forklarer Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, til Ekstra Bladet.
– Det har vi også gjort med teknologien til ansigtsgenkendelse. Og ja, vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder.
Kritik af det nye våben
Men den manglende debat om politiets nye våben får kritik:
– Vi aner simpelthen ikke, hvad de bruger ansigtsgenkendelse til.
Derfor har vi heller ingen mulighed for at vurdere, hvor stort indgrebet i vores privatliv er, siger Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening.
– Der kan godt være ansigtsgenkendelse, som er ganske uskyldig. Men også anvendelser, som er meget indgribende, hvis for eksempel kameraer i det offentlige rum bliver udstyret med automatisk ansigtsgenkendelse.
Enhedslisten vil have en debat
På Christiansborg opfordrer Enhedslisten nu til en debat om sagen:
– Det er klart kritisabelt, at de begynder at bruge en teknologi, som er så omfattende et værktøj. Og som vi i virkeligheden ikke kender grænserne for, siger Henning Hyllested fra Enhedslisten.
– Jeg har ikke en grundlæggende mistillid til politiet, men der er nødt til at være nogle begrænsninger på, hvordan politiet bruger de her redskaber. Og de begrænsninger skal sættes politisk og ikke hos politiet, mener han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men under en debat om nummerpladeskanning i maj bakkede han op om muligheden for at bruge teknologi til overvågning.