Dansk politi bruger nyt supervåben 

Svenske bandekriminelle bliver udfordret af et nyt politi-våben i form af et israelsk system, afslører Ingeniørens medie Radar. Systemet kan åbne de fleste smartphones

Offentliggjort Sidst opdateret

CITATHISTORIE: Ingeniøren 

Dansk politi har taget et særligt våben i brug for at få adgang til unge, svenske bandekriminelles telefoner.

Ingeniørens medie Radar kan på baggrund af samtaler med en håndfuld kilder med dyb indsigt i politiets tekniske arbejdsmetoder afsløre, at politiet bruger et system fra israelske Cellebrite, som ifølge firmaets moderselskab, japanske Sun Corporation, også er solgt til 150 lande verden over.

Det potente hackingværktøj kan bryde ind i smartphones af stort set alle typer og hente data ud. Og det er helt centralt, da digitale beviser efterhånden er altafgørende, når politiet skal opklare alle typer kriminalitet.

Unge svenske kriminelle 

Sommeren 2024 blev for eksempel scene for en heftig trafik af unge kriminelle fra Sverige, der blev bestilt af bander til at udføre attentater i Københavnsområdet. 

Helt centralt i denne trafik er en række krypterede telefoner og beskedtjenester, der gør det muligt for kriminelle at rekruttere, og samtidig gør det svært for politiet at opfange kommunikation og sikre beviser.

På et pressemøde gav justitsminister Peter Hummelgaard (S) fuldt afløb for sin frustration over krypteringsproblemerne.

"Min politiske intention, hvis jeg alene kunne stå på den, det ville være at sige, at så er der nogle af de her tjenester, som skal geoblokeres eller lukkes ned," sagde justitsministeren i august.

Her fremviser Chief Strategic Officer Leeor Ben-Peretz nogle af selskabet Cellebrites berygtede hackingprodukter.

Kan åbne dem 

Men politiet har altså nu et værktøj til at åbne telefonerne. 

Og politiets storleverandør af efterforsknings-teknologi DataExpert udbyder en række forskellige kurser i brugen af Cellebrite til digitale efterforskere “i starten af deres karrierer”. 

Radar har kontaktet DataExpert for at høre til brugen af Cellebrite, men selskabet ønsker ikke at udtale sig. Hos Politiet ønsker man heller ikke at udtale sig.

Det israelske firmas produkter er blandt de førende, når det kommer til at bryde ind i de kriminelles telefoner, og de bliver også brugt af politiet i flere delstater hos vores tyske naboer.

Cellebrite blev også nævnt i forbindelse med attentatet mod Trump tidligere i år. 

Da den unge amerikaner Thomas Crooks i sommer forsøgte at slå Donald Trump ihjel under et vælgermøde i Pennsylvania, havde han en nyere Samsung-mobiltelefon i lommen, som FBI efterfølgende angiveligt fik adgang til på 40 minutter. 

Ifølge flere medier omgik FBI telefonens beskyttelse med netop Cellebrite.

Rette juridiske forarbejde 

Hos Datatilsynet forklarer it-sikkerhedsekspert Allan Frank at brugen af et værktøj, der bryder ind i folks private telefoner, kræver, at politiet har lavet det rette juridiske forarbejde.

"Når politiet tvinger sig adgang til folks telefoner, så er der principielt tale om behandling med en høj risiko for de registrerede, og derfor skal de sådan set lave en konsekvensanalyse," siger han.

Da Radar kontakter politiets nationale enhed for særlig kriminalitet, NSK, lyder svaret, at de af hensyn til “forebyggelse, efterforskning og strafforfølgning ikke kan oplyse nærmere detaljer om politiets it-kriminaltekniske metoder, værktøjer og kapabiliteter”.

Radar har også spurgt om politiet har lavet en konsekvensanalyse, men det bliver der ikke svaret på.

Powered by Labrador CMS