Dansk øjenklinik vil trække venteliste-patienter til Tyskland
Ventelistepatienter med eksempelvis grå stær, der typisk skal vente et halvt til et helt år på at blive behandlet herhjemme, kan nu tage til udlandet og blive opereret uden ventetid – med et dansk tilskud i lommen.
De færreste er imidlertid klar over, at den mulighed eksisterer.
– Antallet af danskere, der har benyttet sig af muligheden for behandling i udlandet, har været relativt lille. Det skyldes primært, at danskerne simpelthen ikke er klar over, at muligheden eksisterer. Det mener vi er ærgerligt. Vi mener, at enhver patient skal kende sine rettigheder, fortæller øjenkirurg Jørn S. Jørgensen, grundlægger af EuroEyes, der driver øjenklinikker i både Danmark og Tyskland. Han nævner patienter med grå stær som en oplagt målgruppe, da 50.000 årligt opereres for øjensygdommen, og da de fleste må vente på udredning og behandling i månedsvis.
Nye regler ved årsskiftet
EU’s patientmobilitetsdirektiv trådte i kraft 1. januar 2014. Med direktivet har man fået ret til at vælge behandling i et andet EU-medlemsland, uafhængigt af ventetider i hjemlandet. Det betyder, at en patient med grå stær kan tage til Hamborg for at blive behandlet og dermed springe danske ventelister over. Med sig tager patienten tilskud fra det danske sundhedssystem.
Hos EuroEyes opfordrer man til at forbedre det oplysningsarbejde, der skal klæde danskerne på til at tage et velovervejet valg.
– Kender man som patient ikke sine fulde muligheder, så er det klart, at man vælger det, man kender til i forvejen, understreger Jørn S. Jørgensen.
Henvisning behøver ikke komme fra Danmark
Hvis der er tale om en behandling, der kræver henvisning herhjemme, så skal der også foreligge en henvisning, når patienten vælger at tage til udlandet. Henvisningen behøver dog ikke at komme fra en dansk læge. Den kan også komme fra en læge i et andet EU-land.
– Det vil sige, at en patient, der har mistanke om grå stær, kan tage til en øjenklinik i Tyskland for at få foretaget den nødvendige undersøgelse og behandling. Og med sig har patienten et dansk tilskud på over 11.000 kroner. Er patienten samtidig forsikret med en operationsdækning gennem Sygeforsikringen ”danmark”, så er egenbetalingen kun 2010 kroner for en behandling, der koster knap 25.000 kroner, forklarer Jørn S. Jørgensen.
Første dansker øjenopereret efter nye EU-regler
Som den første dansker er sønderjyden Klaus Brandt blevet opereret for grå stær efter nye EU-regler, der minimerer egenbetalingen. Det foregik på en danskejet øjenklinik i Hamborg.
For 62-årige Klaus Brandt, der er tidligere skoleleder, var synet blevet gradvist forringet over de seneste år, men først efter en tur hos øjenlægen sidst i 2014 blev han klar over, at grå stær var skyld i problemerne.
Sønderjyden, der bor i Arnum ved Gram, besluttede sig ret hurtigt for at undgå de lange ventelister i det offentlige sundhedsvæsen, og derfor tog han kontakt til danskejede EuroEyes, der ud over sine øjenklinikker herhjemme også har afdelinger i Hamborg og en række andre tyske byer.
Da Klaus Brandt blev opereret hos EuroEyes i Hamborg, tog han et tilskud med fra den danske statskasse, der kraftigt minimerede udgifterne.
– Jeg var ikke klar over muligheden for at tage et tilskud med sig til udlandet, men det gjorde beslutningen om at tage til Tyskland meget nemmere. Efter operationen kan jeg sammen med min kone fortsat nyde vores passion for at køre lange motorcykelture. Mit syn var nemlig blevet for dårligt til at køre, og ved behandling i det offentlige system ville der gå meget længe, før vi igen kunne komme afsted, fortæller Klaus Brandt, der tilføjer, at øjenlægen i Danmark end ikke ville indstille ham til en operation mod grå stær, selvom synet var meget nedsat.
For Klaus Brandt var det helt naturligt at blive opereret i Tyskland, da det gav mulighed for hurtigt at komme af med den invaliderende øjensygdom, og da operationen blev udført af førende øjenkirurger.