Dansk minkskind rives væk på auktion

Lørdag har gennemsnitsprisen på Kopenhagen Furs minkauktion været 315 kroner. Det rives væk, lyder det

Hos Kopenhagen Fur sælger man millioner af danske minkskind. Foto. Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Der er ikke flere levende mink i Danmark, men der er fortsat millioner af skind på lager.

Årets auktioner for minkskind er skudt i gang i denne weekend, og der er rift om de danske skind, fortæller den administrerende direktør i pelsauktionshuset Kopenhagen Fur, Jesper Lauge Christensen.

På auktionens første dag lørdag, hvor de bedste skind sælges, ligger den gennemsnitlige pris på 315 kroner. Der er tale om en lys minktype, hvor danske mink udgør en stor del af salget. Og der er rift om skindene.

– Det er der, siger Jesper Lauge Christensen.

– Med den situation vi har i Danmark, hvor der er et exit på produktionen, og de helt specielle danske kvaliteter, som kun kan købes på auktion i København, udfases, er kundernes appetit større, end vi har set længe, siger han.

Skind i hundredtusindvis

Når dagen er omme, forventes det, at Kopenhagen Fur har solgt 300.000-400.000 skind. Cirka 60 procent af skindene på auktionen er danske.

– Vi er startet med de bedste varer på kollektionen. I morgen kommer der mere volume på med større kvantitet, og hvor prisen er lidt mindre. Der får vi en mere klar indikation om, hvad prisforskellen er fra september til nu, siger han.

Sådan blev minkerhvervet i Danmark lukket

Kopenhagen Fur i Danmark slår lørdag de virtuelle døre op for årets første auktion over minkskind.

En række minkauktioner er på vej, selv om alle mink i november blev beordret aflivet efter smitte med en særlig coronavariant.

Få overblik over forløbet her:

26. april 2020:

Det hollandske landbrugsministerium oplyser, at der er fundet smitte med coronavirus på to minkfarme. En måned senere står det klart, at en person er blevet smittet af en mink i Holland.

17. juni:

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er blevet konstateret coronavirus blandt dyrene i en nordjysk minkbesætning. To andre besætninger bliver også inficeret kort tid efter, og alle mink i de berørte besætninger bliver aflivet.

1. oktober:

En million mink fra op mod 100 besætninger skal aflives i Nordjylland. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde.

I alt 41 minkbesætninger er inficeret, mens 20 er under mistanke. Yderligere en række farme ligger så tæt på de smittede mink, at også besætningerne her skal aflives.

8. oktober:

Arbejdet med at aflive en million mink i Nordjylland bliver sat i gang af Fødevarestyrelsen.

4. november:

Statsminister Mette Frederiksen siger, at alle Danmarks mink – 15-17 millioner – skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker. Det frygtes, at mutationen kan gå ud over effekten af en coronavaccine.

15. januar 2021:

Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink. De holder mink i live i håb om, at de kan indgå i et forskningsprojekt. Fristen bliver senere forlænget til tirsdag 2. februar.

17. januar:

Fødevarestyrelsen afviser at give støtte til forskningsprojekt, hvor forskere fra universiteterne i København og Aarhus blandt andet ville undersøge coronavirus i mink.

5. februar:

Fødevarestyrelsen oplyser, at de sidste mink på minkfarme i Danmark er blevet aflivet.

20. februar:

Kopenhagen Fur holder den første af i alt fire auktioner i 2021. Der er også planlagt flere i 2022.

Kilde: Ritzau.

Når auktionen fortsætter søndag, forventer Jesper Lauge Christensen, at prisen ender på 230-260 kroner.

– Vi kommer fra et meget lavt niveau i 2020, som var et af de dårligste år i branchen. Så vi har en forventning om, at vi får en prisstigning, også når vi kommer længere hen på året, siger han.

Hitter i Kina nu

I løbet af året vil der blive sat cirka 15 millioner skind til salg. På denne auktion, der slutter mandag, er der cirka to millioner skind.

Den store interesse for minkskind skyldes – ud over den danske lukning af erhvervet – blandt andet, at det er blevet solgt i stor stil i Kina i løbet af det seneste år. Her har detailhandlen ikke været så hårdt ramt af coronanedlukninger, som Europa eksempelvis har.

Desuden er pelssalget ligesom tøjbranchen nu endnu mere fokuseret på e-handel, hvilket gør Danmark mindre følsom over for en nedlukning.

Måske ikke en guldrandet forretning

Det indtil videre stærke salg er dog ikke noget, der ligefrem forgylder minkavlerne, siger Jesper Lauge Christensen.

– Lander vi på 250 kroner, nærmer vi os produktionsprisen. Det er ikke bare et spørgsmål om at sælge skindet, der er også puttet nogle penge i det. Vi skal noget højere op, før det bliver indtægtsgivende for avlerne, siger han.

Men til TV2 Fyn siger minkavleren Martin From, at han regner med at kunne få en fortjeneste på ti millioner kroner på sine minkskind.

Det er der dog et stykke vej til, siger Jesper Lauge Christensen.

– Jeg håber virkelig, vi kommer helt derop, men der er vi ikke endnu. De prisstigninger vi ser på denne auktion, skal fortsætte året ud, før vi kommer i nærheden af det, siger han.

Powered by Labrador CMS