Dansk glæde over EU-kapitalkrav: Ro på renten

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) siger, at EU-kommissionens blåstempling af den danske realkredit er med til at holde renten i ro. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringen glæder sig over, at danske realkreditobligationer betegnes som bundsolide af EU-Kommissionen.

Regeringen er særdeles tilfreds med, at EU-Kommissionen fredag har vendt tommelfingeren op for de danske realkreditobligationer, der bliver betragtet som stort set lige sikre som statsobligationer.

Det sker i forlængelse af, at EU-Kommissionen har fastlagt en række regler for, hvor polstrede bankerne i EU skal være. Det skal gøre bankerne bedre til at modstå fremtidige finansielle kriser.

Bekymringen forud for EU-Kommissionens udmelding har netop været, om realkreditobligationer ville blive betragtet som omtrent lige så sikre som statsobligationer.

Var det ikke sket, ville danske realkreditobligationer blive mindre attraktive at investere i, og det kunne føre højere renter med sig.

De nye kapitalkrav betyder, at bankerne i stedet for kontanter og statsobligationer kan polstre sig med realkreditobligationer. Det gælder op til 70 procent af likviditeten, hvilket i forvejen er nogenlunde det niveau, som de danske banker ligger på.

Med EU-Kommissionens blåstempling af den danske realkredit behøver de danske boligejere ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) ikke at frygte stigende renter.

– Den høje klassificering af danske realkreditobligationer betyder, at kreditinstitutter vil kunne holde stort set samme omfang af realkreditobligationer til likviditetsformål, som de gør i dag, siger han i en pressemeddelelse.

– Derved modvirker vi en rentestigning, som ville gøre det dyrere at finansiere køb af boliger, siger han.

Der er også tilfredshed fra Realkreditforeningen, der er en interesseorganisation, som arbejder for at skabe de bedst mulige vilkår for finansiering af ejendomme i Danmark.

Foreningen havde på forhånd frygtet et andet udfald, der kunne have ført højere renter med sig, og kalder af den grund resultatet “acceptabelt”.

– Der er blevet kæmpet godt for sagen, og det glæder mig, at den er overstået. Men det bliver nok ikke sidste gang, et EU-forslag kommer på tværs af den danske realkreditmodel, siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS