Dansk førsteplads i engelsk kobles til høj livskvalitet

Arkivfoto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Udover amerikanere, briter og andre med engelsk som modersmål er danskerne dem, der behersker de engelske gloser bedst, viser en undersøgelse fra den internationale sprogskole EF.

Undersøgelsen peger samtidig på, at der er en sammenhæng mellem sprogfærdigheden og parametre som indkomst, livskvalitet og konkurrenceevne.

»Engelskkundskaber er selvfølgelig ikke den eneste faktor for vores rigdom eller lykke, men det bidrager til eksporten, økonomien og samfundet, og det er i sidste ende også grundlag for livskvaliteten,« siger Christen Bagger, direktør i EF Danmark.

Hos Dansk Erhverv er underdirektør Jens Alsbirk ikke overrasket over Danmarks flotte placering:

»Vi er et lille land, der er helt afhængig af handel med omverdenen, og det er meget vanskeligt at agere i globalt erhvervsliv, hvis man ikke kan engelsk,« siger han og pointerer, at størstedelen af de store danske virksomheder har engelsk som arbejdssprog.

»Vores virksomheder er nødt til at arbejde på engelsk, så de kan ansætte medarbejdere fra udlandet med de nødvendige kompetencer. Ellers ville deres rekrutteringsbase være meget lille,« tilføjer han.

Selvom Dansk Erhverv er tilfreds med, at danske folkeskoleelever med den nye folkeskolereform nu lærer engelsk allerede fra 1. klasse, understreger Christen Bagger, at der er masser af argumenter for også at lære andre sprog.

»For bare 20 år siden var det helt uomgængeligt, at man kunne fransk – specielt i diplomatiet. I dag er engelsk langt det vigtigste sprog, men på enkeltmarkeder vil andre sprog som kinesisk og spansk være vigtige, fordi Asien og Sydamerika er regioner, der taler dårligt engelsk,« siger Jens Alsbirk.

På landets gymnasier har engelsklærerne de seneste årtier oplevet, at eleverne i stigende grad kommer fra Folkeskolen med et større mod på at snakke engelsk. Det skyldes, at der i det danske uddannelsessystem fokuseres meget mere på at tale en masse end grammatik og korrekthed, vurderer Bodil Nielsen, formand for Engelskforeningen.

»Eleverne har en enorm frimodighed og et godt uformelt sprog, som de har adopteret gennem amerikanske film og TV-serier. Men til gengæld halter de efter på grammatikken, ligesom de sjældent har en forståelse for det mere formelle sprog og er ikke kendt med graderne af formalitet på engelsk. Det kan godt være et problem, hvis man ikke bare skal hygge-snakke,« siger hun og tilføjer, at eleverne sjældent er afhængige af at kunne et fejlfrit engelsk.

Andre steder i verden hænger engelskkundskaberne direkte sammen med lønnen, fordi sproget baner vej for højere betalte job. Ifølge EFs undersøgelse tjener indere, der kan snakke flydende engelsk, i gennemsnit 34 procent mere end dem, der ikke kan engelsk. Undersøgelsen viser samtidig, at kvinder generelt set klarer sig bedre på engelsk end mænd.

»Selvom kvinder generelt scorer lavere på uddannelse end mænd, så fokuserer de i højere grad på sprog og kommunikation, og derfor er de generelt bedre til engelsk,« siger EF-direktør Christen Bagger, der understreger, at danske kvinder kun er marginalt bedre end mændene til engelsk.

I sidste års undersøgelse lå Danmark på en femteplads bag Sverige, Norge, Holland og Estland.

Powered by Labrador CMS