Dansk forsker slår fast efter nyt studie: Derfor skal du ikke bruge håndtørrer

Du risikerer at ende med bakterier i massevis på hænderne, hvis du bruger håndtørrere på offentlige toiletter.

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis du vasker hænder efter et toiletbesøg for at slippe af med bakterier på hænderne, så er det en rigtig dårlig idé at stikke hænderne ind under en håndtørrer med varm luft bagefter. Her risikerer du nemlig at få blæst fækaliebakterier ud på hænderne i stor stil, viser en ny undersøgelse. Det skriver blandt andre arstechnicha.com

Forskere på University of Conecticut har taget målinger af luften, der bliver blæst ud af håndtørrerne, og de viser, at luften er fyldt med bakterier, som håndtørrerne suger ind fra lokalet. Der blev blandt andet fundet potentielt farlige bakterier som stafylokokker. Forskerne har samtidig forsøgt at hindre problemet med filtre, og det ser ud til at virke.

Forskerne anbefaler på baggrund af undersøgelserne, at man på hospitaler og andre steder, hvor det er vigtigt med en god hygiejne, undgår at bruge håndtørrere uden bakteriefiltre på toiletterne.

Resultatet af undersøgelsen overrasker ikke professor, Jan Pravsgaard Christensen, er ekspert i mikrobiologi, immunsystemet og infektioner.

– Det er helt korrekt, at de fækale bakterier bliver opfanget i håndtørreren og derefter blæst tilbage på din hånd. Det er den ene side af sagen. Den anden er at når man har vasket hænder efter et toiletbesøg, så sidder der stadig fækale bakterier på din hånd. Det er en dårlig idé at bruge en håndtørrer. For at sige det ligeud, så tørrer lortet ind på dine hænder, når du bruger den, siger han til Ekstra Bladet.

Han råder generelt folk til at bruge papirshåndklæder på offentlige toiletter – et normalt håndklæde er derimod en dårlig idé, da det også er en effektiv bakteriesamler og -spreder.

Powered by Labrador CMS