Dansk Flygtningehjælp kalder ny treårs-regel for ren gift
Udlændingestramninger giver umenneskelig venten på familiesammenføring, vurderer humanitære organisationer.
Blandt de udlændingestramninger, som de blå partier og Socialdemokraterne mandag nåede til enighed om, er der én lovændring om familiesammenføring, som får de humanitære organisationer til at gyse.
– Det er meget stærkt bekymrende, både ud fra et menneskeligt synspunkt og ud fra en konventionsmæssig vinkling, siger generalsekretæren for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.
Lovændringen betyder, at man først efter tre års asyl i Danmark vil kunne få familiesammenføring. En ansøgningsproces der først kan starte, efter at asylansøgerne har været til deres første samtale, hvilket man kan vente op til et år på.
Andreas Kamm anerkender, at ventetiden muligvis vil få flygtninge til at søge mod andre lande end Danmark.
Men samtidig vil de asylansøgere, som allerede er i Danmark, blive sat i en håbløs situation, mener han.
– Mens vi på den ene side prøver at styre flygtningestrømmen med indgreb, så lægger vi en art gift for en positiv integration ud, siger han.
Røde Kors: Traumatisk
Ifølge Dansk Røde Kors er den nye regel for familiesammenføring den mest bekymrende af de stramninger, som vil blive lagt frem.
– For det første vil de, der ikke kan få deres familier herop, få nogle traumatiske år, hvor de hele tiden vil være nervøse for, hvad der sker med deres børn.
– Og for det andet vil det gøre integrationen meget sværere, fordi folks opmærksomhed vil være et andet sted end på at blive gode borgere i Danmark, siger generalsekretær Anders Ladekarl fra Røde Kors.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kunne præsentere enigheden om lovforslagene på et møde mandag i Finansministeriet.
Her lykkedes det ikke at indgå en samlet aftale på flygtningeområdet, fordi der ikke var enighed om de såkaldte flygtningebyer.
Men i stedet lægges hovedparten af forslagene nu ned i folketingssalen, hvor partierne vil stemme for de initiativer, som man er enige om, herunder de ændrede regler om familiesammenføring.
/ritzau/