Dansk Erhverv: Tysk dåsepant gavner Danmark

Danskere skal betale dåsepant ved grænsehandel. Foto: CLAUS FISKER/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Aftale om dåsepant er god for danske butikker og gør det mere attraktivt at købe øl og sodavand, lyder det.

Ifølge Dansk Erhverv er det et markant gennembrud, at der skal opkræves pant af dåseøl og sodavand, når danskerne kører over grænsen og handler i Tyskland.

Partierne i rød blok er enige om at stemme for en pantaftale, som er forhandlet på plads med den tyske delstat Slesvig-Holsten, hvor grænsebutikkerne ligger.

– Den manglende pant har givet en særlig fordel specielt til de omkring 60 grænsehandelsbutikker. Alle andre tyske butikker opkræver pant – også butikker beliggende tæt ved tyskernes øvrige otte landegrænser.

– Derfor er det meget positivt, at der nu også kommer pant på de tyske dåser, der er købt i grænselandet op til Danmark, siger markedschef Lotte Engbæk Larsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Hvert år bliver der hentet cirka en milliard tyske dåser over grænsen til Danmark, hvoraf en del ender som skrald i naturen, ifølge Dansk Erhverv.

Dyrere for danskerne

Aftalen vil dog gøre det dyrere for danskere at købe øl i Tyskland, for forbrugerne kan nemlig ikke få hele beløbet tilbage, når de afleverer dåserne i Danmark. Det skyldes momsforskellen, da Danmark ikke kan opkræve moms i Tyskland.

Aftalen er dog i det store og hele positiv.

– Det vil gøre det mindre attraktiv at grænsehandle og mere attraktivt at købe varerne i Danmark, især på nogle af de store magnetvarer, som trækker grænsehandlen, siger Lotte Engbæk Larsen.

Både Venstre og De Konservative kritiserer aftalen skarpt, fordi det bliver dyrere at være dansk forbruger.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS