Dansk Erhverv: Positivt med tysk dåsepant

Dansk Erhverv ser positivt på tysk dåsepant. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det vil være et gennembrud af de større, hvis danskerne i fremtiden skal betale pant på de billige dåseøl og dåsesodavand, der købes ved grænsebutikkerne i Tyskland.

Det mener markedschef ved erhvervsorganisationen Dansk Erhverv Lotte Engbæk Larsen, der pointerer, det vil være meget positivt for de danske butikker, hvis den slesvig-holstenske regering får vedtaget sit lovforslag om, at det danske pantsystem frem over skal bruges ved den tyske grænsehandel.

»Den manglende pant er særlig fordel givet specielt til de cirka 60 grænsehandelsbutikker. Alle andre tyske butikker opkræver pant – også butikker beliggende tæt ved tyskernes øvrige otte landegrænser. Og derfor vil det være meget positivt, hvis der nu også kommer pant på de tyske dåser, der er købt i grænselandet op til Danmark,« siger Lotte Engbæk Larsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Effekten af pant i de tyske grænsebutikker vil være en inddæmning af den danske grænsehandel syd for grænsen. Især på nogle af de store magnetvarer, som trækker grænsehandelen i dag, fordi prisen på øl og sodavand vil øges med pantet. Det vil gøre det mindre attraktiv at grænsehandle og mere attraktivt at købe varerne i Danmark. En aftale om pant trækker mere handel og omsætning tilbage til de danske butikker, og skabe merindtægter for staten i form af moms og afgifter,« siger hun.

Ifølge Flensborg Avis slæber danskerne hvert år mere end én milliard øl- og sodavandsdåser over grænsen.

Adskillige danske ministre har i årevis kæmpet for at få Tyskland til at droppe undtagelsen om pantfri dåser i grænsehandelen, og det er den slesvig-holstenske miljøminister, Robert Habeck fra partiet De Grønne, der har fremlagt forslaget, der ifølge Flensborg Avis er klar til underskrivning.

Powered by Labrador CMS