Dansk Byggeri: Manglende nybyggeri gør byerne for de rige
Antallet af tidssvarende almene boliger falder, og det samme gør nybyggeriet. Hvis udviklingen fortsætter, vil de lavtlønnede blive tvunget ud af byerne, forudser Dansk Byggeri.
Det går langsomt med at bygge nye almene boliger i Danmark, og der bliver ikke bygget nær så meget, som kommunerne havde planlagt. For eksempel blev der i 2014 kun givet tilsagn om nybyggeri af 2.854 almene boliger, selv om kommunerne ved budgetlægningen havde forventet tilsagn om 5.945 boliger.
– Det kan undre, at det faktiske antal af tilsagn om nybyggeri af almene boliger ligger så langt fra det niveau, som kommunerne budgetterede med. Især i de store byer ser vi problemet, og her bliver der i forvejen ikke bygget nok i forhold til behovet. Det betyder, at der kommer pres på boligmarkedet, så priserne for at bo i byerne stiger, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen.
Og det er et problem, mener Dansk Byggeri, for alle skal have mulighed for at arbejde og bo, hvor de vil. Derfor skal der være boliger til rådighed for alle indkomstgrupper – også i byerne.
– Vi kan ende i en situation, hvor for eksempel butiksansatte er nødt til at pendle over lange afstande, fordi de kun har råd til at bo uden for byerne. Men det får samfundet ikke mere produktive individer ud af, og det hæmmer fleksibiliteten i arbejdsmarkedet, siger Maria Schougaard Berntsen.
Dansk Byggeri forventer, at der vil være behov for cirka 24.000 flere almene boliger i Danmark frem mod 2020, og det er vel at mærke ud over renovering af de eksisterende boliger. Men der er flere knapper, som politikerne kan skrue på for at stimulere byggelysten.
– Inden for det almene byggeri skal kommunerne betale 10 procent af indskuddet til grundkapitalen, når der skal bygges nye boliger. Det betyder, at kommunerne skal have en stor pose penge liggende på kistebunden, og det hæmmer muligheden for at sætte gang i nye projekter, siger Maria Schougaard Berntsen.