Danmarks rådne banan har flyttet sig
Forestillingen om at man kan lægge en banan i venstre side af et Danmarkskort og groft sagt dække de kommuner, som bliver kaldt »den rådne banan«, holder ikke. Det fremgår af den nye bog »Klassekamp fra oven«, skriver Jyllands-Posten.
I bogen påpeges, at der i Vestjylland findes mange velfungerende samfund, mens de reelle problemer findes på Vestsjælland og især på Lolland og Falster.
Lars Olsen, en af forfatterne til bogen, siger til avisen:
»Der er behov for at nuancere debatten om problemerne i Udkantsdanmark. Mange kommuner i Vestjylland er nok ofre for centraliseringen i samfundet, blandt andet når sygehuse lukker, men det er samtidig på mange måder velfungerende samfund. Problemerne er langt større især på Lolland og Vestsjælland, og det er der, vi skal fokusere kræfterne og debatten«.
Af bogens analyser fremgår, at der er stor forskel på, hvor stor en andel af befolkningen, der tilhører den såkaldte »underklasse« i de forskellige kommuner.
Med den lidet flatterende term menes ifølge bogens forfattere andelen af familier, hvor de voksne i længere tid har stået uden arbejde.
I vestjyske kommuner som Ringkøbing-Skjern, Lemvig og Varde gælder det for ti til 11 procent af befolkningen, hvilket er mindre end landsgennemsnittet.
Den største andel »underklasse« finder man i København, Aarhus, på Vestsjælland og Lolland.
Samtidig har den procentvise befolkningstilbagegang de seneste år været kraftigere på Lolland end i Vestjylland.