Danmarks nye våben kan lammes af russerne

Omstridte våbensystemer fra Elbit er leveret med gps-systemer, der er sårbare mod fjendtlig indgriben

Offentliggjort Sidst opdateret

Danske våben sårbare overfor russisk elektronisk krigsførelse

  • De nye israelske våbensystemer, leveret af Elbit til Danmark, er udstyret med civile gps-systemer, der er sårbare overfor elektroniske forstyrrelser som 'jamming' og 'spoofing'. Dette gør dem potentielt ubrugelige i moderne konflikter som den i Ukraine.
  • Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet udtrykker bekymring over, at sådanne systemer blev valgt, da de ikke kan anvendes effektivt mod Rusland. Erfaringer fra Ukraine viser, at Rusland benytter sig af omfattende elektronisk krigsførelse, der kan forstyrre civile gps-signaler.
  • Der er behov for at udskifte de civile systemer med mere robuste, militære alternativer for at sikre våbensystemernes funktionalitet. Forsvarsministeriet undersøger nu omkostningerne og mulighederne for en sådan udskiftning.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

De omdiskuterede våbensystemer fra israelske Elbit risikerer at være stort set ubrugelige i en moderne konfrontation som den, der foregår i Ukraine.

Det skyldes, at våbensystemerne er blevet leveret fra den israelske våbenproducent Elbit med civile navigations- og gps-systemer. Det skriver DR Nyheder og Jyllands-Posten.

De civile systemer er sårbare overfor fjendtlige elektroniske forstyrrelser, der også kaldes "jamming" eller "spoofing".

- Det siger sig selv

Det betyder, at der er en risiko for, at våbensystemerne ikke kan ramme plet med stor præcision på en moderne kampplads.

- Man kan undre sig over, at man ikke har haft styr på den detalje, da man i sin tid bestilte våbensystemet. Det siger sig selv, at det ikke kan bruges i en konfrontation mod Rusland, siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til DR Nyheder.

Erfaringerne fra krigen i Ukraine viser, at der er mange elektroniske forstyrrelser på kamppladsen.

Det er særligt Rusland, der effektivt og massivt benytter sig af systemer til elektronisk krigsførelse, der kan sende sårbare gps'er på vildspor.

Russiske gps-forstyrrelser

Der har også været flere eksempler på, at elektroniske sendere har forstyrret gps-signaler, så fly- og skibstrafikken er blevet forstyrret.

I foråret blev en flyrute mellem Finland og Estland midlertidigt indstillet på grund af formodede russiske gps-forstyrrelser.

- Med de store forstyrrelser, vi har set af civil luftfart blandt andet, er det logisk, at man ikke kan benytte civile gps'er. Det er klart, at det kan vi ikke have i Forsvarets systemer, og det bør laves om, siger Peter Viggo Jakobsen.

Forsvarsordfører Carsten Bach (LA) frygter, at den unødvendigt forhastede beslutning har medført et fejlkøb. - Det er det spørgsmål, jeg stiller mig selv, som jeg gerne vil have svar på, men som vi endnu ikke ved. Forsvarsministeren har lovet at vende tilbage i næste uge med yderligere svar, siger han.

Der er problemer med de gps-systemer, der er indbygget i selve køretøjerne, som Atmos-haubitserne og Puls-raketkasterne er bygget på.

Ifølge DR Nyheders oplysninger skal de civile systemer fysisk udskiftes med mere robuste, militære systemer, hvis skytset skal fungere efter hensigten.

Det er uvist, om det er muligt, og hvad regningen for dét kan blive.

Man bliver sårbar 

De første Atmos er ankommet, og flere er på vej, mens samtlige otte Puls-raketkastere er på danske hænder. Systemerne hører til Danske Artilleriregiment i Oksbøl.

Her bekræfter chefen for Danske Artilleriregiment, oberst Michael A. Villumsen, at hverken Atmos eller Puls er udstyret med militære gps’er.

- Krigen i Ukraine har vist os, at når man udsættes for jamming, så bliver man sårbar, og jo mindre sårbar, jo bedre, siger Michael A. Villumsen til Jyllands-Posten.

Han understreger dog, at han ikke er bekymret for situationen, blandt andet fordi man godt kan bruge våbensystemerne — bare uden gps-styret ammunition.

- Nogle gange kan du anvende dine våbensystemer optimalt, andre gange ikke. Det er krigens vilkår. Men naturligvis havde det været bedre med militære gps’er, siger Michael A. Villumsen.

Kritisk overfor indkøbet 

Partileder Martin Lidegaard (R) var i forvejen kritisk overfor indkøbet.

- Det her gør en i forvejen kritisk sag overordentligt kritisabelt. Der er åbenlyst truffet et forkert valg af systemer, og det er truffet for hurtigt og på forkert grundlag, siger han til flere medier torsdag.

Han tror ikke, ministeriet har overblik over, hvad det vil komme til at koste.

Forsvarsordfører Carsten Bach (LA) frygter, at den unødvendigt forhastede beslutning har medført et fejlkøb.

- Det er det spørgsmål, jeg stiller mig selv, som jeg gerne vil have svar på, men som vi endnu ikke ved. Forsvarsministeren har lovet at vende tilbage i næste uge med yderligere svar, siger han.

Forløbet om våbenindkøbene fra Elbit har i forvejen skabt stor debat, da Folketinget blandt andet blev vildledt om indkøbet, som blev unødvendigt hurtigt.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) afviser torsdag interview.

Powered by Labrador CMS