Danmarks nationalret: Her er favoritten
Torsdag findes Danmarks nationalret. Smørrebrød er logisk valg ifølge madforsker, men stegt flæsk er favorit.
Stegt flæsk med persillesovs, hakkebøf med bløde løg eller måske bare en almindelig gang dansk smørrebrød.
Det er alle bud på en kommende dansk nationalret, som torsdag bliver afsløret.
Det sker omkring to måneder efter, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) proklamerede, at Danmark skal have en egentlig nationalret.
Siden 11. september har man kunnet nominere en nationalret ved at uploade et billede på de sociale medier Facebook og Instagram. Det er efterfølgende endt ud i otte finalister fra hver sin del af landet.
63.263 personer har afgivet deres stemme i finalen. Det svarer til omkring en ud af 90 danskere.
Ifølge Bettina Buhl, der har forsket i dansk madhistorie, repræsenterer alle de otte finalister dansk madkultur. Det er dog på forskellige tidspunkter af den madhistoriske tidslinje.
Ud fra et historisk synspunkt vil det efter hendes vurdering være stegt sild, æbleflæsk og smørrebrød, som vil være de bedste bud på en egentlig dansk nationalret.
Forud for afgørelsen er det dog ifølge bookmakeren Betsafe stegt flæsk med persillesovs og dermed Sønderjyllands bud, som er den helt store favorit til at løbe af med hæderen.
Indtil afstemningen sluttede i søndags, fik man odds 1,10. Og det giver god mening, vurderer Bettina Buhl.
– Vi har spist svinekød siden oldtiden, men i hvert fald siden middelalderen begynder vi at spise mere flæsk. Specielt efter reformationen i 1500-tallet, hvor vi ikke længere skulle faste, siger Bettina Buhl, der til daglig er museumsinspektør på Danmarks Landbrugsmuseum.
– Så flæsk har fyldt rigtig meget på danskernes tallerkner. Det er meget dansk.
Hun har selv stemt på smørrebrød, der er det østjyske bud på en vinder, da rugbrødet rent historisk har haft enorm betydning for den danske befolkning op gennem tiden.
Mindst tiltro er der til stegt svinekotelet, som er buddet fra Vestsjælland, Lolland Falster og Møn. Her har man kunnet få pengene hele 100 gange igen.
/ritzau/