Danmarks første astronaut mellemlandede i Aalborg

Offentliggjort Sidst opdateret


Andreas Mogensen besøgte i går AAU. Her inspicerede han noget af det udstyr, han skal have med på sin første rumrejse til efteråret, og fortalte om sin mission og træning.

Med en kæbe mejslet i granit og en statur, der vidner om hård træning, kan astronauten Andreas Mogensens udseende og erhverv godt lede tankerne hen på Hollywoods gengivelser af rumrejser. Men det her er hverken Space Cowboys eller Armageddon.

Når den 38-årige ingeniøruddannede astronaut Andreas Mogensen til efteråret opsendes til den internationale rumstation ISS, der er i kredsløb 400 kilometer over jorden, er det ægte nok. Her skal han være i 10 dage, og med sig får han blandt andet en satellit, der er lavet af ingeniørstuderende på Aalborg Universitet.

Derfor startede Andreas Mogensen besøget med et oplæg fra de studerende i universitetets eget SATLAB. Mens adskillige pressefolk og fotografer gik i kredsløb omkring ham, hørte han om den satellit, som han skal være med til at sende op. Satellitten hedder AAUSAT5 og skal bruges til at overvåge skibstrafik.

– Jeg er selv ingeniøruddannet, og jeg synes, at jeg kan genkende meget hos de unge studerende. Jeg ved ikke, om nogle af dem går rundt med en drøm om at blive astronaut, men det er alligevel skønt at være en inspiration. Gennem opsendelsen giver vi jo de studerende muligheden for at føre deres arbejde ud i livet og få sendt en satellit ud i rummet. Det er i sig selv et herligt projekt, siger Andreas Mogensen.

Dagen har også budt på besøg hos den nordjyske satellitvirksomhed GomSpace, hvis stiftere selv er tidligere ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet, samt et velbesøgt offentligt foredrag i auditoriet på AAU.

Se interview med Andreas Mogensen i videoen øverst i artiklen…

Powered by Labrador CMS