Danmarks Befrielse: Derfor har vi lys i vinduet i aften

Hvert år den 4. maj sætter vi lys i vinduet for at markere Danmarks Befrielse i 1945

Om aftenen den 4. maj sætter vi lys i vinduet. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

I aften sætter vi lys i vinduet.

Det gør vi, fordi den 4. maj markerer Danmarks Befrielse fra Nazityskland i 1945, da nazisterne overgav sig til general Montgomery.

Newsbreak.dk har talt med Poul Boye Larsen, som udover at være frivillig på Besættelsesmuseet i Aarhus, var 18 år gammel, da beskeden kom den glædesfyldte aften i 1945. Han boede på det tidspunkt i Odense.

– Da budskabet kom fra BBC styrtede alle ud på gaden og gav knus til alle, og mørklægningsgardinerne blev revet ned fra vinduerne.

– Nogen fandt på at sætte et stearinlys i vinduet, og pludseligt var der ikke et vindue uden lys. Inden midnat var der lys i alle vinduer, hos firmaer og forretninger. Lysreklamer, der ikke havde været tændt i fem år, blev tændt. Det var noget spontant.

Et lyspunkt

Efter fem år i mørket blev Danmark altså lyst op – i bogstaveligste forstand.

– På den måde blev hele Danmark oplyst, siger Poul Boye Larsen.

Poul Boye Larsen anerkender, at der af naturlige årsager bliver færre og færre, der kan huske den 4. maj 1945. Men helt glemt bliver det nok aldrig, siger han. Og det med lys i vinduet forsvinder måske også med tiden:

– Lysene i vinduerne bliver færre. Men det bliver ikke glemt. Det er jeg ikke så bange for.

At besættelsestiden og befrielsen ikke bliver glemt, sørger blandt andet Poul Boye Larsen og de 42 andre frivillige på Besættelsesmuseet for.

Her viser de rundt og fortæller gladeligt om krigen til de besøgende. Der kommer en del skoleklasser på museet, og det glæder Poul Boye Larsen.

– Vi er glade for, at de unge lærere kommer på museet, siger han.

Powered by Labrador CMS