Danmark vil udnytte hver en dråbe olie i Nordsøen
Klimaeksperter klandrer Danmark for sin oliepolitik. Akademisk sludder, lyder svaret fra klimaministeren.
Selv om Danmark har et mål om at være helt fri for olie i 2050, vil regeringen ikke lade en dråbe af den danske olie blive i undergrunden, skriver Politiken fredag.
– Vi prøver at få så meget op fra Nordsøen som muligt. Men vi hiver det jo ikke op for at eksportere det. Det er alt sammen til eget forbrug, siger klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Politiken.
Den danske regering har netop sammen med de vigtigste olieselskaber i Nordsøen afsat en milliard kroner, som over de næste 10 år skal bruges på at udvikle metoder, der kan hente endnu mere olie op fra den danske undergrund.
FN’s Klimapanel har ellers slået fast, at hovedparten af de kendte reserver af olie, kul og gas er nødt til at blive i jorden, hvis de globale temperaturstigninger skal have nogen som helst chance for at holde sig under to grader.
Senest har to britiske forskere i det ansete tidsskrift Nature beregnet, hvor store andele af de kendte reserver hver enkelt region kan hive op uden at ødelægge det samlede klimaregnestykke. Beregningerne bygger på, hvor det vil være billigst at udvinde olien.
Hvis man går ud fra den nuværende produktion og de kendte reserver, ville det betyde, at Danmark skulle standse al olieproduktion i Nordsøen om cirka 10 år. Klimaministeren afviser beregningerne som “noget akademisk sludder.”
– Jeg synes, det er en helt åndssvag måde at se det på. Det drejer sig om at få sat forbruget ned, for så er der heller ingen, der vil pumpe det op, siger Helveg til Politiken.
Klimapolitisk rådgiver i Greenpeace Jens Mattias Clausen forstår ikke den skelnen mellem produktion og forbrug.
– Klimaet er ligeglad med, om vi ser på udbud eller efterspørgsel. Det er åbenlyst, at vi skal lade noget blive i jorden og ikke lede efter nye reserver, siger han til Politiken.
/ritzau/