Danmark står alene med kroneforsvar

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Danmarks Nationalbank kan godt ende med at stå helt alene i sit forsvar af den danske krone.

Den Europæiske Centralbank (ECB) skal nemlig kun hjælpe Danmark med at forsvare kronen, hvis det ikke strider mod ECBs egne formål eksempelvis om at sikre en inflation på lidt under to procent på mellemlang sigt. Det skriver Berlingske Business.

Det fremgår af den særlig ERM2-aftale, der er indgået mellem Danmark og ECB, og lige nu vil det ikke være nogen nem sag for ECB at hjælpe med at svække den danske krone, fordi de er i fuld gang med at svække euroen over for andre valutaer.

»Det kan ECB ikke gøre nu. Det er Danmarks egen sag at beskytte kronen. Skulle ECB hjælpe os nu, skulle centralbanken lade være med at pumpe penge ud med dens store program for opkøb af obligationer, og det vil den ikke. Det er langt vigtigere for ECB at få sat gang i væksten i Sydeuropa. Vi er en lille mus, der er oppe mod en stor elefant,« siger professor ved Københavns Universitet Peter Nedergaard, der er ekspert i EU-forhold.

Professor og tidligere overvismand Claus Vastrup siger også, at Danmark må klare det aktuelle forsvar af kronen selv.

»Den mulige støtte fra Den Europæiske Centralbank er meget begrænset i den aktuelle situation. For ECB kan kun låne os euro og ikke danske kroner. Så det er kun, når kronen er under et nedadgående pres og i fare for at blive for svag, at ECB kan hjælpe. Når kronen er for stærk, som nu, er det noget, vi selv må klare,« siger Claus Vastrup.

Tirsdag eftermiddag kom det frem, at Danmarks Nationalbank i januar slog alle rekorder ved at forsvare den danske krone med historisk mange milliarder. Det er sket i kølvandet på et stigende pres på den danske krone. Valutareserven blev i januar 2015 øget med 106,6 milliarder kroner til 564,1 milliarder kroner.

Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea mener dog godt, at ECB kan blive en hjælp for Danmark og være med til at beskytte kronen. Men det bliver først, når Danmark selv har gjort alt, hvad der er muligt for at beskytte kronen, og der slet ikke er nogen andre udveje tilbage, at ECB så – og måske vil træde til.

Den såkaldte ERM2-aftale, som Danmark har indgået med ECB, tillader kun, at kronen svinger med 2,25 procent på hver side af en aftalt centralkurs over for euroen, som hedder 746,038 kroner for 100 euro.

Danmarks fastkurspolitik er før blevet udfordret betydeligt. I august 1993 blev EU-landene og herunder også Danmark efter et krisemøde enige om at øge de gamle grænser på plus minus 2,25 procent for udsving ganske betydeligt. Dermed fik de tidligere EMS-valutaer, og herunder også kronen, lov til at svinge med 15 procent på hver side af en aftalt centralkurs, hvorfor det daværende EMS-systemet i praksis mistede sin betydning. Kun Holland og Tyskland valgte af fastholde de gamle grænser på 2,25 procent.

Det var først i 1998, at Danmark vendte tilbage til det smalle bånd på plus minus 2,25 procent, og det skete kun kort tid før, at euroen til overraskelse for mange kom fra start den 1. januar 1999 med hele 11 lande som deltagere.

De første år var euroen en elektronisk valuta, men fra og med 2002 kunne alle også få eurosedler og euromønter i hånden. De fleste har betegnet euroen som et af de største eksperimenter, Europa nogen sinde har kastet sig ud i.

Powered by Labrador CMS