Danmark sender millionhjælp til Irak

Ifølge FN’s nødhjælpsorganisation Ocha er omkring 1,45 millioner mennesker indtil videre fordrevet i Irak i år. Foto: Khalid Mohammed/AP
Offentliggjort Sidst opdateret

Tre danske nødhjælpsorganisationer får 15 millioner kroner til at hjælpe internt fordrevne flygtninge i Irak.

Den danske regering har bevilget 15 millioner kroner til internt fordrevne flygtninge i det nordlige Irak, hvor islamistiske oprørere fra Islamisk Stat (IS) har erobret flere byer, dræbt mange lokale indbyggere og drevet tusinder på flugt.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har onsdag fordelt pengene mellem tre danske nødhjælpsorganisationer Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet og Dansk Røde Kors.

– Danske nødhjælpsorganisationer oplever stor efterspørgsel fra deres lokale partnere i det nordlige Irak og har derfor hårdt brug for flere midler, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse og tilføjer:

– Dansk Flygtningehjælp er centralt involveret i nødhjælpsindsatsen i Irak og vil bruge seks millioner kroner på uddeling af vinterudstyr, nødhjælpspakker og kontant bistand til særligt sårbare grupper.

Red Barnet får seks millioner kroner til at uddele nødhjælpspakker og sikre bedre vand- og hygiejneforhold samt tilbyde psykosocial støtte til de udsatte børn i Kirkuk, hvor kun få nødhjælpsorganisationer i dag er til stede.

Dansk Røde Kors vil for tre millioner kroner bidrage til at forbedre vandforsyning og hygiejne. Tildelingen af midlerne til de tre danske organisationer sker på baggrund af en øjeblikkelig ansøgningsrunde med kort ansøgningsfrist.

Det er tidligere besluttet, at Danmark sammen med Sverige, Norge, Tyskland og Storbritannien skal bygge en flygtningelejr i det nordlige Irak. Det første udstyr blev sendt af sted natten til tirsdag.

Ifølge FN’s nødhjælpsorganisation Ocha er omkring 1,45 millioner mennesker indtil videre fordrevet i Irak i år.

Mellem 200.000-300.000 er fordrevet i forbindelse med den militante islamistiske oprørsgruppe IS’ fremrykning i de seneste fem uger. Mange flygtninge og internt fordrevne står uden hjælp, og mange står uden tilstrækkelig indkvartering, mad, vand og medicin.

FN har for nylig udnævnt krisen i Irak til en såkaldt Level 3-krise, hvilket er den højeste kategori, der findes. På nuværende tidspunkt er yderligere tre kriser kategoriseret som Level 3, nemlig Sydsudan, Den Centralafrikanske Republik og Syrien.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS