Danmark øver sig på ny Tjernobyl-katastrofe

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Beredskabsstyrelsen træner i denne uge et scenarie, hvor udslip fra et atomkraftværk rammer landet.

Ulykker på atomkraftværker som den i Tjernobyl i 1986 udgør en af de 10 største trusler mod Danmark.

Derfor træner Beredskabsstyrelsen onsdag og torsdag i denne uge et scenarie, hvor man øver, at et udslip fra et atomkraftværk rammer landet. Det er første gang, at en øvelse af den type og i den skala bliver afholdt herhjemme.

Der ligger blandt andet et atomkraftværk ved Göteborg i Sverige, mens der også er flere atomkraftværker i det nordlige Tyskland. Det tidligere meget omdiskuterede Barsebäck-værk på den anden side af Øresund er ikke længere er i drift.

Derudover er der også atomkraftværker i Storbritannien, Holland, Belgien og Frankrig, som er de nærmeste på Danmark. Det er udslip fra atomkraftværker som disse, at Beredskabsstyrelsen skal øve sig i at håndtere i denne uge.

– Vi ved fra blandt andet Tjernobyl-ulykken, at et udslip kan sprede sig over ganske store afstande, og man kan selv i dag måle effekterne af udslippet langt oppe i det nordlige Skandinavien, siger Jeppe Søndergaard Pedersen, der er chef for Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen.

Under øvelsen vil målespecialister fra Beredskabsstyrelsen skal registrere strålingen i luften. Øvelsen vil bygge på erfaringer fra Fukushima-kraftværket i Japan i 2011, der var den største atomkatastrofe siden Tjernobyl-ulykken i det nordlige Ukraine for 28 år siden.

– Vi prøver at styrke og teste vores nukleare beredskab og sikre, at vi er klar til at håndtere de ulykker, der kan ske. Vi skal øve os i at få kortlagt, hvor der er forurening, og hvor meget forurening der er kommet, hvis en sky med radioaktivitet kommer ind over Danmark, siger Jeppe Søndergaard Pedersen til Ritzau.

Øvelsen har centrum i Jægerspris i Nordsjælland, men over hele landet vil man kunne se målespecialister øve sig i at registrere stråling. Man vil desuden kunne se såkaldte civile beredskabsdroner i luftrummet over Jægerspris.

Ud over Beredskabsstyrelsen deltager også forsvaret, politiet samt de svenske og norske søstermyndigheder, Strålsäkerhetsmyndigheten og Statens Strålevern, i øvelsen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS