Danmark Læser: Kulturministeren besøgte slagteri

Driftsleder Kim Petersen fortæller Marianne Jelved om svineslagtningens mysterier.
Offentliggjort Sidst opdateret

Mandag besøgte kulturminister Marianne Jelved Danish Crowns store svineslagteri i Blans.

Marianne Jelved kom ikke for at se et effektivt og moderne svineslagteri, men for at snakke med slagteriarbejdere, der har fundet vej ind i skønlitteraturens forunderlige verden ved hjælp af lydbøger.

Charlotte Riis Engelbrecht, formand for kultur-, borger- og fritidsudvalget i Sønderborg Kommune, holdt velkomsttalen for kulturministeren ved besøget i Blans.

– I Sønderborg har vi valgt at bruge en række nye og utraditionelle måder i forsøget på at få flere borgere til at læse. Vi har brugt byrummet ved at installere store bogskulpturer centrale steder i kommunen, og samarbejdet med syv virksomheder og Radio Als om udbredelse af kendskabet til lydbøger. Det er altid spændende med nye udfordringer og jeg glæder mig til at byde borgerne i Sønderborg indenfor i det nye multikulturhus på havnen i 2017. Huset kommer bl.a. til at rumme Biblioteket Sønderborg, sagde Charlotte Riis Engelbrecht.

Herefter fortalte stadsbibliotekar Carsten Nicolaisen om den model, som Biblioteket Sønderborg har brugt for at komme ud til nye læsere. Centralt har været brugen af lydbøger, der er blevet gjort let tilgængelige for nye målgrupper. Carsten fortalte også, at biblioteket har indgået et samarbejde med et analyseinstitut, der måler om, der er kommet flere læsere i Sønderborg Kommune, når projektet er afsluttet.

Så var det Marianne Jelveds tur til at fortælle om sin interesse for Danmark Læser.

– Vi ved, at 40 procent af danskerne aldrig læser. Jeg vil gerne udvide læserskaren i Danmark fordi bøger giver adgang til oplevelser, som man gerne vil dele med andre. Gode historier giver stof til eftertanke og mulighed for dialog og udveksling af synspunkter med andre. Denne dialog er det kit, der binder os sammen som samfund og giver os et fælles erfaringsgrundlag. Jeg følger spændt med i de metoder, der lige nu er ved at blive afprøvet i de 12 kommuner, der er med i projektet Danmark Læser. Danmark Læser kulminerer den 23. april, hvor 5000 frivillige hjælper med at uddele 100.000 eksemplarer af fem udvalgte lydbøger til danskerne, fortalte Marianne Jelved.

Så var der frokost, hvor kulturministeren fik lejlighed til at snakke med nogle af de slagteriarbejdere, der har fået lydbøgerne ind under huden. Besøget sluttede med en rundvisning på slagteriet, så nu ved Marianne Jelved også, hvordan et moderne og effektivt svineslagteri fungerer

Powered by Labrador CMS