Danmark har aldrig før brugt så meget på offentlig velfærd
Udgifter til sundhed, uddannelse, miljø og politi er siden år 2000 steget med 136 milliarder kroner.
Danmark bruger i dag flere penge på offentlig velfærd end på noget tidligere tidspunkt. Det skriver Politiken.
Siden år 2000 er de offentlige udgifter steget med 136 milliarder kroner målt i inflationsrensede priser, så de sidste år løb op i 1100 milliarder kroner.
Halvdelen af pengene går til offentligt forbrug, som ofte betegnes som velfærdsudgifter. Det er ikke mindst sundhedsområdet, som regeringen og Folketinget har besluttet at bruge flere penge på.
Bevillingerne til sygehuse og læger og anden sundhedsbehandling er forøget med 50 milliarder kroner, hvilket svarer til en forøgelse på 43 procent fra 2000 til 2017.
Der bruges også flere penge på uddannelse og på pensioner, mens det først og fremmest er forsvaret, som har måttet mærke sparekniven og har fået nedskåret bevillingerne med 19 procent siden 2000.
Dagpenge falder
Udgifterne til dagpenge og efterløn er også faldet markant i perioden.
Det viser en analyse af udviklingen i de offentlige udgifter fra 2000 til 2017, som Finansministeriet har udarbejdet.
Analysen viser både, hvor mange penge der bruges på den offentlige sektor, og hvordan de bruges, og den viser, at der i dag bruges en større del af den samlede danske økonomi – 51 procent – på den offentlige sektor end for 17 år siden.
– Det vigtigste, man kan læse i analysen, er, at igennem de seneste 17 år, hvor Venstre har haft regeringsmagten i de 13 år, har vi haft en konstant vækst i det offentlige forbrug, siger finansminister Kristian Jensen (V) til Politiken.
– Det betyder, at vi har fået en offentlig sektor, som kan levere mere, men som også fylder mere i samfundsøkonomien, end vi har set tidligere.