Dalai Lama: Den danske regering har ret
Den danske regering gør fuldstændig ret i ikke at mødes officielt med Dalai Lama. Det mener Dalai Lama selv, fremgår det på et pressemøde i Bella Centeret.
»Det giver mening at bygge tættere relationer med Kina og skabe en venlig atmosfære. Det giver bedre mulighed for at diskutere nogle af de politiske knaster,« siger Dalai Lama Tenzin Gyatso og minder om, at han ikke længere har politisk ansvar.
En henvisning til at han i 2011 overgav den politiske ledelse af Tibets eksilregering til en demokratisk valgt premierminister i Dharamsala blandt det tibetanske eksil-mindretal.
»Det er meget vigtigt at mødes med offentligheden. Regeringen kan ikke gøre meget. Jeg har intet at bede politikere eller ledere om,« siger Dalai Lama og bryder ud i et af sine brede, afvæbnende grin.
Dermed er Dalai Lama på linje med den udmelding, udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tidligere har givet for ikke at mødes med den buddhistiske leder.
I stedet, siger han, fokuserer han på at sprede et budskab om større forståelse mellem verdens religioner og afstandtagen fra al religiøs voldsudøvelse – også den buddhistisk funderede af slagsen, som i øjeblikket hærger dele af Burma.
De politiske relationer til Kina er han mere vævende omkring, men han lægger ikke skjul på, at han anser Kina for at være »et lukket samfund uden fri information«.
»Jeg siger altid til kinesiske venner, at 1,3 mia. kinesere har ret til at kende virkeligheden. Når de kender den, har de også mulighed for at bedømme, hvad der er rigtigt og forkert.«
Men den øvrige verden også et ansvar, siger Dalai Lama:
»Kina er et gammelt land og meget kulturelt. Nu har den frie verden et ansvar for at bringe det kinesiske folk ind i en mere åben fremtid.«
En kold kinesisk skulder
Det er 9. gang, Hans Hellighed den 14. Dalai Lama i rækken, Tenzin Gyatso, besøger Danmark.
Den tibetanske eksilregerings leder har siden den kinesiske invasion af Tibet i 1950 stået som et politisk symbol på tibetanernes kamp for uafhængighed, og igennem årtier har den i dag 79-årige Tenzin Gyatso rejst verden rundt for at sætte fokus på blandt andet denne sag.
Men i takt med Kinas stigende verdenspolitiske indflydelse, er omkostningerne ved offentligt at sympatisere med tibetanernes sag tilsyneladende blevet større. Af samme grund afviste den sydafrikanske regering sidste år, for tredje gang i dette årti, at udstede visum til Dalai Lama i forbindelse med et møde mellem Nobel Pris-modtagere i landet.
Sidste år takkede den norske regering ligeledes nej til officielt at mødes med Dalai Lama.
Som det eneste statsoverhovede sidste år mødtes den amerikanske præsident Barack Obama med Dalai Lama til trods for advarsler fra Kina.
Herhjemme er interessen for officielt at møde Hans Hellighed også aftagende. Ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard påvirkes den kinesiske politik på Tibet-spørgsmålet bedre gennem dialog med Kina, end ved at mødes med Dalai Lama. Tidligere har Helle Thorning-Schmidt overfor Berlingske erkendt, at det »handler […] om arbejdspladser«.
Den danske regering mødes derfor ikke officielt med den buddhistiske leder under besøget.
Under tidligere besøg i Danmark har den 14. Dalai Lama mødtes med daværende statsminister Anders Fogh (V) i 2003, og senere daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2009. Herefter fik Danmark den kolde skulder af Kina, og op til klimatopmødet COP15 måtte danske politikere i den såkaldte verbalnote anerkende ét Kina med Tibet herunder.
Selv om statsminister Helle Thorning-Schmidt i denne omgang takker nej til at mødes med Hans Hellighed, skal i alt 17 folketingsmedlemmer fra alle partier uden undtagelse mødes med Dalai Lama torsdag morgen.
Der er ifølge en pressemeddelelse fra organisationen Støttekomiteen for Tibet »ingen bestemt dagsorden for mødet, som har til formål at give de foilkevalgte en mulighed for at orientere sig om Tibets situation og stille spørgsmål til Dalai Lama«.
Den buddhistriske leder er inviteret til landet af buddhistiske og tibetanske organisationer i Danmark. Udover at tale til pressen holder Dalai Lama onsdag og torsdag foredrag om mental styrke og medfølelse.