DA: Sænk overførsels-indkomster nu
Dansk Arbejdsgiverforening ønsker et opgør med overførselsindkomster. Alt for drastisk, lyder kritikken.
Skal velfærdssamfundet overleve, er det brug for et opgør med overførselsindkomsterne, mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
Berlingske skriver, at DA har udarbejdet et notat med i alt 28 forslag til store reformer af alt fra førtidspensionen over sygedagpengene og fleksjobbene til kontanthjælpen.
Står det til landets arbejdsgivere, skal mere end halvdelen af de sociale ydelser nedlægges som selvstændige overførselsindkomster.
I stedet skal de lægges ind under kontanthjælpen og førtidspensionen, som er markant lavere.
Ydelser ned på samme niveau
Målet er at skabe en større afstand til mindstelønningerne på arbejdsmarkedet.
– Hvis ikke vi skal ødelægge dansk økonomi fuldstændig, og hvis velfærdssamfundet på længere sigt skal hænge sammen, skal der gøres noget markant i løbet af få år.
– Det er ikke en option bare at køre videre, som vi gør i dag, siger administrerende direktør i DA Jørn Neergaard til Berlingske.
Eksempelvis ønsker DA at sænke kontanthjælpen for forsørgere over 30 år med lidt over 1000 kroner om måneden, mens både sygedagpengene og førtidspensionen skal nedsættes med mere end 4000 kroner om måneden.
Resultatet vil være, at de tre ydelser alle sammen ligger på det samme niveau, nemlig lige over 13.500 kroner om måneden.
Vil havne i fattigdom
DA har hentet inspiration i Sverige, hvor det på otte år er lykkedes at få flere end 200.000 personer væk fra overførselsindkomster.
Kan det samme gøres i Danmark, vil der ifølge DA kunne opnås offentlige besparelser for mere end 60 milliarder kroner og et arbejdsudbud, der vokser med 85.000 personer.
I LO advarer formand Harald Børsting mod forslaget. Han siger til Berlingske, at nogle af forslagene risikere at forarme en gruppe af danskere, som i forvejen er langt væk fra arbejdsmarkedet.
Samme kritik lyder fra Jann Sjursen, som er formand for Rådet for Socialt Udsatte. Han siger til avisen, at flere vil blive skubbet ud over kanten og havne i fattigdom.
/ritzau/