Cyklister er vigtige kunder for byernes handelsliv
Hvor mange penge bruger cyklisterne i butikkerne i Kolding midtby, Kolding Storcenter og Vamdrup by? Hvorfor vælger eller fravælger vi cyklen til indkøbsturen? Hvad kan kommunen gøre for at øge andelen af cyklister på shoppingtur? Det er nogle af spørgsmålene, som Kolding Kommune nu forsøger at finde svar på
Cyklisterne er vigtige kunder for byernes butikker. En undersøgelse i København fra 2012 viste, at cyklisterne handler for ca. 450 kr. på en indkøbstur, og at ca. 35 pct. af indkøbsturene i hovedstaden foregår på cykel. Dermed står cyklisterne for ca. 29 pct. af omsætningen i de københavnske butikker. Spørgsmålet er, hvordan billedet ser ud uden for København.
Indtil nu har der ikke været bevis for cyklisternes konkrete betydning for detailhandlen i byer uden for Hovedstadsområdet. 7 kommuner fra Jylland og Fyn har derfor sammen med konsulentfirmaet COWI igangsat en stor undersøgelse, der sætter fokus på cyklisternes betydning for handelslivet i provinsbyerne. Kolding Kommune er en af de syv kommuner.
”Cyklen er et vigtigt transportmiddel – også i forbindelse med indkøbsturen. Med undersøgelsen om cyklisternes betydning for handelslivet i de pågældende områder får vi en god viden, som kan bruges til at planlægge bedre forhold for cyklisterne”, siger trafikplanlægger Gorm Baagøe Andersen fra Kolding Kommune.
Tilsvarende undersøgelse
Derfor samarbejder Aalborg, Aarhus, Randers, Odense, Kolding, Horsens og Ikast-Brande Kommuner med COWI om en tilsvarende undersøgelse af cyklisternes betydning for handelslivet i provinsbyerne. Udover hårde facts om cyklisternes økonomiske betydning for handelslivet sætter undersøgelsen også fokus på betydningen for andre servicefunktioner som restaurationer, frisører mv. Resultaterne vil også pege på, hvad kommunerne og de handelsdrivende kan gøre for at øge andelen af personer, der bruger cyklen som transportmiddel til indkøbsturen.
“Vi arbejder målrettet med cykelfremme i Kolding Kommune blandt andet ved at gøre det sikkert og attraktivt at være cyklist i Kolding Kommune, og det er vigtigt for os som cykelby at optimere forholdende for cyklisterne mest muligt. Med deltagelse i dette netværk får vi belyst, hvilken betydning cyklen har for detailhandlen, og det vil hjælpe os med at understøtte og målrette fremtidige indsatser for cyklismen,” siger Gorm Baagøe Andersen
Undersøgelse i april 2015
Datagrundlaget til undersøgelsen skal sikres ved interviews og en web-baseret spørgeskemaundersøgelse. I løbet af april foregår der interviews ved cirka 20 indkøbssteder i de 7 deltagende kommuner, hvor det for Kolding Kommune drejer det sig om Vamdrup by, Kolding Storcenter samt Kolding Midtby.
Projektet er finansieret af Cykelpuljen under Vejdirektoratet. Undersøgelsens resultater offentliggøres i efteråret 2015.