Cykeltyve har frit spil: Sådan passer du ekstra godt på jernhesten
Der er god grund til at passe ekstra godt på sin cykel for tiden, hvor cykeltyvene nærmest har frit spil, lyder det fra Cyklistforbundet.
“Hvorfor er det altid mig!?”
Har du gentagne gange oplevet at stå frustreret tilbage på det sted, hvor du efterlod din cykel, som nu pludselig er forsvundet? Så er der måske råd at hente. Cykeltyve er nemlig ofte forudsigelige, når de hapser de tohjulede, og din cykel kan meget vel virke lokkende på tyven.
De færreste er nok i tvivl om, at de dyre og nye cykler er mere attraktive for cykeltyve. Derfor råder Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikringsoplysningen, til at bruge en lidt ældre cykel af lavere værdi, hvis du for eksempel bare bruger den til at cykle til og fra busstoppestedet.
Uanset om du kører på en billig eller en dyr cykel, er det dog altid en fordel at låse cyklen fast med en kædelås. For eksempel til et cykelstativ eller et træ, så cyklen ikke uden videre kan smides ind i en bil og køres væk, siger Anja Lintrup Sørensen og henviser til den mere organiserede cykelkriminalitet, hvor stribevis af cykler bliver stjålet og kørt væk på én gang.
Undgå samling
Af samme årsag bør du undgå at parkere den tohjulede på steder, hvor det vrimler med fristende tyvekoster for en cykeltyv. For eksempel på togstationen eller ved indkøbscentret, hvor risikoen for cykeltyveri er særlig stor.
– De steder, hvor der er mange cykler på ét sted, er ofte et oplagt mål for en cykeltyv. Blandt andet fordi, der er stor sandsynlighed for, at tyven kan finde en ulåst cykel eller blende ind i mængden, hvis vedkommende prøver at bryde en lås op, forklarer forsikringskonsulenten.
Kigger vi på de nyeste tal for cykeltyverier i Danmark, er der desuden særligt god grund til at passe på sin cykel netop nu. I hver tredje kommune blev der nemlig ikke rejst en eneste sigtelse for cykeltyveri sidste år på trods af mere end 4000 cykeltyverier i de pågældende kommuner. Det viser en gennemgang af tal fra Dansk Statistik, som DR har foretaget.
En moralsk glidebane
– Det er nærmest en moralsk glidebane, vi er ved at bevæge os ind på, når man trygt og roligt kan stjæle en cykel, fordi chancen for, at man bliver opdaget, er under én procent, siger direktør for Cyklistforbundet, Klaus Bondam, til Ritzau.
Mange cykelejere bør af samme årsag tjekke deres cykelforsikring en ekstra gang, tilføjer Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen.
De fleste forsikringsselskaber har nemlig et maksimumsbeløb for erstatningssummen på cykler, der ofte ligger på omkring 12.000 kroner. Det betyder, at du selv må betale resten, hvis din cykel er mere værd end det.
Når du er færdig med at læse denne artikel, vil der i mellemtiden være blevet stjålet mindst én cykel i Danmark, som for eksempel ikke har været låst tilstrækkeligt eller som måske har stået et udsat sted. Ifølge Cyklistforbundet bliver der nemlig stjålet en cykel hvert tiende minut, men kun 0,9 procent af tyverierne fører til sigtelser.
/ritzau/FOKUS