Corydon: Er EU-kassen tom må man omprioritere

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis EU ikke kan betale alle sine regninger i år, må man vælge, siger finansministeren inden møde i Bruxelles.

Kan man ikke blive enige om budgettets størrelse, kan man blive nødt til at omprioritere.

Det siger finansminister Bjarne Corydon (S) fredag eftermiddag, da han ankommer til Bruxelles til vanskelige forhandlinger med sine europæiske kolleger om EU’s budget for 2014 og 2015.

Et af de store udeståender er den store mængde ubetalte regninger for 2014, som EU-Kommissionen skubber foran sig i mangel på likvider.

– Den danske position er jo, at når man kører tingene stramt i medlemslandene – ikke mindst i kraft af de EU-regler, vi klogt har vedtaget – så skal man selvfølgelig kunne gøre det samme i fællesskabet, siger Corydon.

Ministrene skal blandt andet drøfte et forslag om at spytte 4,7 milliarder euro (godt 35 milliarder kroner) ekstra i EU-kassen i år, så bunken af ubetalte regninger kan blive mindre inden nytår.

Sker det ikke, kan det ramme virksomheder og projekter i østeuropæiske lande, ngo’er, studerende med videre.

– Det er fair nok, at det fremføres. Men der er også den mulighed, når man skal betale regninger, at man omprioriterer inden for de midler, man har afsat. Det bruger jeg selv en del derhjemme, siger finansministeren.

Bjarne Corydon er ikke sikker på, at ministrene når til enighed, selv om man tager fredag aften og nat i brug.

– Det er en meget kompleks forhandling, fordi det både er ting for 2014-budgettet, der forhandles om samtidig med det, der rækker fremad til 2015, siger Corydon.

Et andet stort udestående er den automatiske årlige justering i EU-landenes kontingent, der i år har ført til stor vrede især i Storbritannien.

Et sammenfald af usædvanlige omstændigheder gør, at briterne i år har fået en knap 16 milliarder kroner stor ekstraregning på deres EU-kontingent.

EU-Kommissionen kom i onsdags med et forslag til at rykke sidste betalingsfrist, men der er stadig mange uløste problemer i forslaget.

– Lad os nu se, hvor dramatisk det bliver. Det er da forståeligt, at så stor en regning giver en reaktion. Det er bare vigtigt, at man følger reglerne, også på dette punkt, siger Corydon, der selv skal have omkring 2,4 milliarder kroner tilbage fra EU’s kasse.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS