Corona-krise: Grønland indfører alkoholforbud

Det skal beskytte børnene.

Formanden for Grønlands landsstyre, Siumut-formand Kim Kielsen, indfører alkoholforbud med øjeblikkelig virkning i Nuuk, Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Dele af Grønland indfører alkoholforbud med øjeblikkelig virkning frem til 15. april. Det sker for at beskytte børn, der er hjemme under coronaviruskrisen.

Det skriver Sermitsiaq.AG.

Artiklen fortsætter under videoen

Forbuddet er gældende for Nuuk, Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat.

– I en sådan særsituation er vi nødt til at tage mange forholdsregler for at undgå smitten. Men kernen i min beslutning er at beskytte børn, de skal have et trygt hjem.

– Jeg håber, at vi som samfund ser børns vilkår som et fælles anliggende, at vi alle bidrager til et trygt samfund, udtaler formanden for Grønlands landsstyre, Siumut-formand Kim Kielsen, i en pressemeddelelse ifølge Sermitsiaq.AG.

Tiltaget vil forbyde udskænkning af alkohol med en alkoholprocent over 2,25, mens det heller ikke er muligt at købe alkohol i butikkerne.

Kielsen påpeger desuden, at folk er mindre opmærksomme på smittespredning, når de er påvirket af alkohol.

– Sådan en udvikling vil ikke alene ramme børn og familielivet, men vil også øge risikoen for spredning af Covid-19, idet folk er mindre opmærksomme på smittefaren ved sammenkomster, hvor der drikkes alkohol, siger han.

10 er smittet

I Grønland er 10 personer smittet med coronavirus, mens 344 er testet for virusset. Det viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Der er fortsat ingen dødsfald i Grønland eller på Færøerne. På Færøerne er 3346 testet, mens 155 er konstateret smittet.

Brød ud på marked

Hele miseren om den berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

Grænserne til Grønland har været lukket siden 14. marts, hvor man på daværende tidspunkt ikke havde registreret nogen coronasmittede.

Blot to dage efter registrerede Grønland det første tilfælde. Personen havde været ude at rejse og blev efterfølgende sat i karantæne.

Coronavirus i Danmark

Sygdommen kom officielt til Danmark den 27. februar 2020. Jakob Tage Ramlyng, ansat ved TV2, fik æren af at være den første person, der officielt blev ramt af coronavirus covid-19 (tidligere 2019-nCoV), og han blev den 5. marts også den førte dansker, der officielt slap af med sygdommen igen.

Hvor mange er smittet med coronavirus

Antallet af smittede og karantæneramte i Danmark opdateres løbende hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

John Hopkins University overvåger desuden sygdommen på verdensplan, og på universitets hjemmeside kan man følge sygdommen “live,” om man så må sige.

Undgå coronavirus

Der er flere ting, du kan gøre brug af som præventive midler for at mindske risikoen for at blive smittet med virussen.

WHO opfordrer alle til at vaske hændergrundigt både med vand og sæbe, men også med desinficerende midler. Når du nyser eller hoster, skal du holde dig for munden eller næsen med albuen eller papir, derefter skal du smide papiret væk og vaske hænder. 

Powered by Labrador CMS