Claus Hjort forudser »ballade« om stram finanslov
Det ligger i titlen på regeringens finanslovudspil, at der er tale om et stramt et af slagsen.
Og det er da også budskabet fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der tirsdag formiddag præsenterer regeringens forslag til finansloven for 2016, der har fået navnet »Stramme rammer – klare prioriteter«.
»Forslaget fremsættes af en regering, som tør prioritere og skære igennem og sige, at der er noget, vi hellere vil frem for noget andet. De økonomiske vilkår, vi er underlagt, er stramme. Strammere end vi har set i mange år,« siger Claus Hjort Frederiksen på et pressemøde i Finansministeriet.
Regeringen lægger samlet set op til besparelser for 6,7 milliarder kroner på blandt andet udviklingsbistanden og børne- og udlændingeområdet.
Til gengæld skal sundhedsområdet have et løft for 2,4 milliarder kroner, og der er tale om klare svære prioriteter, når den økonomiske ramme er så stram, som den er, fastslår finansministeren.
På baggrund af det såkaldte kasseeftersyn i sidste måned lagde regeringen op til at spare tre milliarder kroner på statens budget. Ellers risikerede underskuddet på den strukturelle saldo at blive højere end budgetlovens tilladte 0,5 procent af BNP.
For at lægge yderligere afstand til den grænse lægger regeringen nu op til besparelser for yderligere to milliarder kroner.
»SR-regeringen kørte helt til grænsen af det tilladte i budgetloven og EU-reglerne. Det er sådan, at når forudsætningerne skrider, så står man med skægget i postkassen,« siger Claus Hjort Frederiksen.
Finansministeren understreger, at arven fra SR-regeringen er »et hul på tre milliarder kroner i 2016«.
Derfor skal nye initiativer og ønsker til statens husholdningsbudget finansieres »krone for krone«, lyder det.
»Det betyder for finansloven, at udgangspunktet i runde tal er et nul. Der er ingen frie midler overhovedet. Vi har som udgangspunkt ikke nogen penge at gøre godt med til nye tiltag. Hvis vi vil prioritere nye områder, så skal vi finde pengene et andet sted som en besparelse eller en omprioritering,« siger Claus Hjort Frederiksen og fastslår:
»Det er – tro mig – ikke noget nemt udgangspunkt. Men det er realiteterne.«
Regeringens finanslovudspil bliver oplægget til de kommende forhandlinger med resten af Folketingets partier. Og Claus Hjort Frederiksen forudser, at forhandlingerne bliver svære – især når de røde partier skal inviteres i Finansministeriet.
»Hvis den reaktionære venstrefløj ikke råber op på baggrund af denne her finanslov, vil det i givet fald være historisk,« siger finansministeren, inden han opsummerer:
»Samlet set en finanslov, vi nok skal få ballade med, fordi vi skal tage nogle valg og nogle fravalg. Men det klarer vi nok.«