Chok: Pensionen kan ende i forkerte hænder

Op mod ni milliarder kroner fra pensioner bliver årligt udbetalt til efterladte. Men formuen indgår ikke i den almindelige arv, og derfor bør du tage stilling

Offentliggjort Sidst opdateret

SÅDAN GÅR DET GALT

Ved dødsfald udbetales pensionsopsparingen til nærmeste pårørende, med en prioriteret rækkefølge af ægtefælle, samlever, børn og andre livsarvinger.

For at sikre at pensionsopsparingen går til den ønskede person, skal man aktivt tage stilling og oprette en begunstigelse.

Uden opdateret begunstigelse kan pensionsopsparingen utilsigtet ende hos en tidligere partner, hvilket kan skabe konflikter og uønskede situationer.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Langt de fleste af os indbetaler til en pensionsopsparing, som vi skal leve af, når vi bliver pensioneret.

Men dør man før pensionsalderen, risikerer man, at opsparingen ender i de forkerte hænder, hvis ikke man er opmærksom.

Det siger privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.

Nærmeste pårørende

- Ved dødsfald udbetales den afdødes pensionsopsparing til nærmeste pårørende, siger hun.

- For ordninger oprettet efter 2008 er den prioriterede rækkefølge: ægtefælle eller registreret partner, samlever, børn og andre livsarvinger, arvinger ifølge testamente og arvinger ifølge arveloven.

En samlever har altså en højere placering end børn og kan få alle pengene.

Tag aktiv stilling

- Hvis ikke det er den ovenstående rækkefølge, der skal afgøre, hvem der får pensionsopsparingen, skal man sørge for selv at tage stilling. Det kaldes begunstigelse, siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

- Man kan sagtens have et ønske om, at samlever skal få hele pensionsopsparingen. Vores anbefaling er blot, at man tager aktivt stilling til det.

Får ikke glæde af den

Der dør årligt omkring 9000 danskere, før de når pensionsalderen, ifølge tal fra Danmarks Statistik. De får altså ikke selv glæde af deres pensionsopsparinger.

- Samlet set er der omkring ni milliarder kroner fra pensionsopsparinger, der årligt bliver udbetalt til de efterladte. Der er derfor mange penge på spil, siger hun.

Glemmer ekskæresten

Ifølge Camilla Schjølin Poulsen er et typisk eksempel, at man tænker, at der er styr på det hele, fordi man har fået udfærdiget et testamente med en advokat. Men en pensionsopsparing er ikke omfattet af et testamente.

- Der er også eksempler på, at man for mange år siden har fået skrevet en ekskæreste ind som begunstiget og glemt alt om det, siger hun.

Kan være faldgruber

- Det er skrækscenariet, fordi pengene så vil gå til ekskæresten, selv om man efterlader sig enke eller enkemand og børn.

Der kan altså være faldgruber, både hvis du har og ikke har taget stilling til, hvem der skal være begunstiget.

Særlig store ændringer

Hun anbefaler, at du altid husker at tænke på din pension, når der sker større ændringer særligt i dit familieliv.

- Hvis man vil ændre den begunstigede, skal man gøre det skriftligt. Det er typisk også muligt at foretage ændringen ved at logge ind på pensionsselskabets selvbetjening, siger hun.

Foretag skriftlige ændringer

Har du flere pensionsopsparinger, skal du foretage ændringen skriftligt hos hvert enkelt pensionsselskab.

Du kan få et overblik over din pension ved at logge ind på hjemmesiden pensionsinfo.dk med dit MitID.

Hvis du får brug for hjælp, kan du ringe eller skrive til dit pensionsselskab.

Powered by Labrador CMS