Cheføkonom: Kronen er fortsat under angreb
Penge i gigantisk omfang fosser stadig ind i Danmark.
Det sker trods fire rentesænkninger hos Danmarks Nationalbank, trods det seneste stop for udstedelse af statsobligationer og trods de mange forsikringer fra nationalbankdirektør Lars Rohde om, at den danske krone aldrig slipper sin binding til euroen.
Alene fredag i sidste uge måtte Danmarks Nationalbank sælge kroner for 12 milliarder kroner på de internationale valutamarkeder. Det var ellers dagen efter, at de satte renten ned til historisk lave minus 0,75 procent. Rentesænkningen ser dermed ikke ud til at have haft den helt store effekt, eftersom der om torsdagen »kun« blev solgt kroner for fire milliarder kroner og onsdag for fem milliarder kroner.
»Det peger på, at det opadgående pres mod kronen ikke er klinget og at Danmarks Nationalbank er nødt til at gøre plads til endnu flere euroen i valutareserven,« siger Kai Lindberg, der er cheføkonom i Lån & Spar Bank.
Samlet er der nu solgt kroner for voldsomme 177 milliarder siden årsskiftet. Den 3. februar meddelte Danmarks Nationalbank, at der var interveneret for 106,3 milliarder kroner i januar. Men i de sidste to dage af januar, som ikke er talt med i den første opgørelse, menes der at være solgt kroner for yderligere 22,5 milliarder kroner og i februar er der allerede nu kommet 48 milliarder kroner ekstra til.
»Det her bliver en lang sej omgang. Der kommer stadig ganske meget valuta til Danmark fra udlandet og det betyder, at Danmarks Nationalbank enten må bygge deres valutareserve yderligere op, sænke renten eller tage andre mere utraditionelle metoder i brug for at svække kronen,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.
Lars Rohde har slået fast, at der i princippet ingen øvre grænse er for, hvor meget valutareserven kan stige. Lige nu har den rundet 600 milliarder kroner, men hvis der ikke sker ændringer, ser tallet ud til at blive langt større end dette i den nære fremtid.
Den danske kroner har de sidste dage ligget forholdsvis stabilt omkring kurs 744,40 kroner for 100 euro, hvilket er på den stærke side af centralkursen. Det er så også en kurs, som Danmarks Nationalbank holder fast med sine løbende interventioner og som derfor ikke siger ret meget om kronens aktuelle styrke.
Nogle frygter, at kronen stiger i kurs, og hjemtager derfor i disse dage penge fra udlandet. Andre og herunder også en del spekulanter håber kronen stiger i værdi, og køber derfor stort op af kroner.