Chefer er selv skyld i rekrutteringsproblemer
Når industrivirksomheder ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft, har de selv en stor del af ansvaret, mener Dansk Metal.
– Vi kan ikke skaffe nok kvalificeret arbejdskraft.
Sådan lyder klagesangen med jævne mellemrum fra industriens ledere, når ansøgningerne fra de rette værktøjsmagere eller smede udebliver.
Men måske ledelsen i disse virksomheder selv er ude om det. Det tyder en undersøgelse, som Dansk Metal har lavet blandt sine tillidsrepræsentanter i industrien, på. Her svarer knap 52 procent af de virksomheder, der har problemer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, at de også er udfordret på dårlig ledelse.
Det er et alarmerende højt tal, mener Dansk Metal.
– Virksomhederne bør i højere grad kigge indad og erkende, at når de mangler kvalificerede folk, så har de selv et ansvar, siger cheføkonom i Dansk Metal, Allan Lyngsø Madsen til Newspaq.
I Dansk Metals undersøgelse svarer knap 42 procent af tillidsrepræsentanterne, der er ansat i virksomheder udfordret på dårlig ledelse, at rekrutteringsproblemerne skyldes, at ledelsen ikke er opmærksom på problemet. Det vækker bekymring hos Dansk Metal.
– Det er et problem, hvis ledelsen ikke tager rekrutteringsproblemer seriøst, men i stedet vælger den lette løsning og skyder skylden på andre ting som manglende kvalifikationer eller mobilitet, siger Allan Lyngsø Madsen.
Hos Dansk Industri har underdirektør Steen Nielsen dog svært ved at se, hvorfor rekrutteringsproblemer skulle være ledernes skyld.
– Når vi taler rekrutteringsproblemer, så handler det om, at den arbejdskraft, man har brug for, ikke er tilstede. Jeg kan ikke se, hvordan det skulle blive hverken værre eller bedre af, om ledelsen er god eller dårlig, siger han til Newspaq.
Dansk Metal fastholder dog, at ledelsen kan komme langt ved at erkende sit eget ansvar. Som løsning på rekrutteringsproblemerne foreslår Allan Lyngsø Madsen, at virksomhederne i højere grad efteruddanner både de allerede ansatte og ikke mindst de ansøgerne, der lige måtte mangle det sidste for at matche virksomhedens behov.
– Virksomhederne risikerer at stå i en situation, hvor de ikke kan udføre ordrerne til tiden, og kan man ikke det gentagne gange, risikerer man at miste kunder og dermed arbejdspladser. Derfor er det ekstremt vigtigt, at de enkelte virksomheder er med til at finde løsninger frem for at skyde skylden på andre ting, siger Allan Lyngsø Madsen.
Ifølge Steen Nielsen er der dog ikke meget at stille op, så længe der ikke er nok faglærte.
– Lederne skal selvfølgelig arbejde på at dygtiggøre sig og sikre virksomhedernes resultater, men rekrutteringsproblemer handler om, at de rigtige ansøgere er til stede, mere end det handler om ledelse. Så jeg synes ikke, at det er et særligt indsatsområde, man bør have, siger han.
Dansk Metals undersøgelse er gennemført i juni 2014 blandt 1255 industriansatte tillidsrepræsentanter i Dansk Metal. Heraf oplever 36 procent, at deres virksomhed har svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Ud af disse svarer 51,5 procent, at virksomheden også er udfordret på dårlig ledelse.
Newspaq