Cekic: Politikere har skylden for grovere debat

Özlem Cekic fra SF deltager onsdag d. 7 januar 2015 i fakkeloptog foran den franske ambassade for vise deres sympati og respekt for de dræbte og efterladte ved terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Til venstre ses den franske ambassadør Francois Zimeray. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2015)
Offentliggjort Sidst opdateret

Özlem Cekic (SF) mener, at indvandrerdebatten i Danmark er blevet alt for rå

Politikerne i Folketinget bærer hovedansvaret for, at tonen i den danske udlændingedebat bliver mere og mere rå. Det siger ligestillingsordfører Özlem Cekic (SF), efter Europarådet tirsdag i en ny rapport kritiserer måden, muslimer og andre minoriteter bliver omtalt i medierne og af politikerne.

Rapporten fastslår ifølge Berlingske, at danske muslimer må finde sig i at blive omtalt stigmatiserende eller ligefrem racistisk i den politiske debat, og i medierne bliver de blandt andet forbundet med emner som sharia, fundamentalisme og terrorisme.

»Jeg mener langt hen ad vejen, at den kritik, Europarådet rejser, er fuldstændig berettiget,« siger Özlem Cekic.

Hun mener, at kritikken bør give anledning til selvrefleksion.

»Jeg tror, at det er Christiansborg, der har hovedansvaret for den hårde debat. Vi kan se, at den måde, vi politikere diskuterer på – og det er på begge fløje – skaber afstand mellem befolkningsgrupper og er med til at dyrke et had og en mistænkeliggørelse over for hinanden, som på ingen måde er med til at bygge bro mellem befolkningsgrupper.«

Özlem Cekic ser ikke Dansk Folkeparti som den største årsag til, at tonen bliver hårdere og hårdere. Pilen peger derimod på partier som Venstre og Socialdemokraterne, mener hun.

»Jeg taler ikke om de yderste fløje. Jeg taler om, at der også i midterpartierne er sket en forrykkelse af retorikken. Så der kan være tendenser til at sætte lighedstegn mellem det at være indvandrer og så doven, nasser, arbejdsløs og en række andre ting,« siger hun og uddyber:

»Mit problem er ikke Pia Kjærsgaard (DF). Hun har sagt det, hun har sagt de seneste 20 år. Mit problem er, når Socialdemokraterne og Venstre rykker sig i debatten – når der nærmest sættes lighedstegn mellem kultur og kriminalitet og mellem religion og terrorisme. Hvis store partier er med til at mistænkeliggøre store befolkningsgrupper, har vi et stort, fælles problem«.

Powered by Labrador CMS