Carl Holst: USA roterer også sine kampfly

Forsvarsminister Carl Holst (V). Foto: Claus Fisker/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Ligesom Danmark udskifter USA også sine kampfly i Mellemøsten, siger forsvarsminister Carl Holst (V).

Danmark er ikke alene om at trække fire aktive F-16 fly og tre f-16 fly i reserve hjem fra koalitionen, som bekæmper Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak. USA roterer også sine kampfly og besætninger, men har langt flere at vælge imellem.

Det siger forsvarsminister Carl Holst (V). Danmark trækker syv F-16 fly hjem til reparation, personel til restitution og piloter til efteruddannelse. Han mødte tirsdag USA’s forsvarschef, Martin Dempsey, sammen med den danske forsvarschef Peter Bartram.

– F-16 bidraget har gjort en forskel. Det er helt naturligt, at man har behov for at komme hjem, når man har været ude i et år. USA’s forsvarschef er i nøjagtig samme situation, at man lejlighedsvis har behov for at komme hjem, siger Carl Holst.

– Han har bare så stor materielbredde, at han kan være der løbende. siger Carl Holst.

Carl Holst understreger, at han og regeringen har lyttet til de danske flymekanikere. De advarede i juli i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mod at forlænge F-16 missionen efter 2. oktober, fordi personellet var stresset, og materialet var nedslidt.

– Selvfølgelig tager man en henvendelse fra mekanikere og andet personale alvorligt. Med til en militærfaglig vurdering hører naturligt, at man skal vurdere materiel, siger Carl Holst.

Danske F-16 fly har 40 år på bagen, når de udfases 2020-24. I efteråret vælger partierne bag forsvarsforliget et nyt kampfly som afløser – enten Joint Strike Fighter, Eurofighter eller Super Hornet.

– Det er ikke sådan, at nogle af de F-16 kampfly, der er i aktion dernede, i militærfaglig forstand er uforsvarlige at have i aktion dernede. Man sender ingen F-16 fly på vingerne, hvis de ikke lever op til nødvendige krav og sikkerhedsstandarder. siger Carl Holst.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS