Cameron vil forbyde populære chat-tjenester
Beskedtjenesterne Snapchat og Whatsapp kan blive forbudte i Storbritannien, fordi de er krypterede
En optrapning af overvågningen på internettet som følge af massakren på ugeavisen Charlie Hebdo i Paris kan betyde, at Storbritannien vil forbyde populære mobilapplikationer som WhatsApp og Snapchat, fordi de krypterer deres kommunikation, så efterretningstjenesterne ikke kan aflytte den.
Det vil den britiske premierminister David Cameron sikre, hvis han vinder valget til maj. Cameron siger, at han vil stoppe al kommunikation, som efterretningstjenesterne ikke er i stand til at aflytte, selv hvis de har en dommerkendelse.
Også Apples iMessage og Facetime krypterer alle data og kan derfor også blive ramt af et muligt forbud.
Liberaldemokraterne: Det underminerer privatlivets fred
Camerons regeringspartner, Liberaldemokraterne, har hidtil blokeret for, at overvågningen blev udvides, men David Cameron håber, at han kan vinde flertal ved valget.
»Hvis jeg er premierminister, vil jeg sikre, at vi ikke giver terrorister et sikkert område, hvori de kan kommunikere med hinanden,« sagde den konservative leder på et valgmøde i Nottingham ifølge avisen Daily Mail.
Liberaldemokraternes leder, Nick Clegg, siger, at Camerons planer vil underminere privatlivets fred.
»Det ville betyde en ny, ubegrænset magt hos myndighederne til at registrere hver eneste mands, kvindes eller barns nethistorik, e-mails og interaktioner på sociale medier, uanset om de er skyldige eller uskyldige,« siger Nick Clegg i en kommentar.
Han stoppede i 2013 et lovforslag, hvorefter internetvirksomheder skulle gemme data om brugernes internetaktiviteter.
Snowden-afsløringer skruer op for kryptering
Den britiske efterretningstjeneste, MI5s leder, Andrew Parker, har advaret om, at Storbritannien vil være mere sårbar over for angreb, »hvis dele af radaren går i sort«.
Krypteret kommunikation, hvor selve samtalen eller dataforbindelsen kodes for at forhindre aflytning og overvågning, har vundet frem i kølvandet på de afsløringer af massiv amerikansk spionage og overvågning, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden i sommeren 2013 begyndte at afsløre ved at offentliggøre tophemmelige dokumenter, som viser, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA står bag en altomfattende indsamling af data, bl.a. med hjælp fra venligtsindede lande, hvortil regnes Danmark.
Også de amerikanske efterretningstjenester har klaget over, at deres arbejder bliver stadig mere besværligt, senest efter at både Google og Apple har valgt at gøre data på Android- og iOS-udstyr krypteret som standard. Det sker netop som følge af efterretningstjenesternes massive indsamling af data.
Også i Danmark diskuteres netop nu, om efterretningstjenesterne skal have udvidede beføjelser oven på Paris-massakren.