Byggesags-kontoret rykker på stranden
Kolding Kommune gentager succesen fra sidste år og flytter byggesags-kontoret på stranden i pinsen for at rådgive sommerhusejere, der skal lovliggøre deres ejendomme. Denne gang er målet Grønninghoved Strand syd for Kolding
Tidligere screeninger har vist, at der er ulovlige forhold i omkring 75 % af sommerhusene i Kolding kommune. Luftfotos viser, at oplysningerne i BBR ikke stemmer overens med de faktiske forhold, og Kommunen stiller derfor krav til sommerhusejerne om at bringe de ulovlige forhold i orden. Kolding Byråd har for nylig vedtaget en ny lokalplan for Grønninghoved Strand, og nu iværksætter Kommunen derfor en særlig indsats i dette område. Fire byggesagsbehandlere tilbyder hjælp og vejledning fredag den 22. maj og pinselørdag fra kl. 10-16. Én af sagsbehandlerne, Hanne Thomsen, fortæller, at det ofte er nemt at lovliggøre et sommerhus.
– I mange tilfælde vil det kunne klares med en ansøgning eller en opdatering af BBR-registeret. I andre tilfælde skal der mere til, f.eks. nedrivning af et udhus, der står for tæt på skel. Da vi var på Binderup Strand sidste år oplevede vi, at vi havde en god dialog med sommerhusejerne og der var en god forståelse for, hvorfor det er nødvendigt at sikre lovlige forhold i sommerhusområderne fortæller Hanne Thomsen.
Skal sikre ordentlige forhold
Hanne Thomsen understreger, at indsatsen for at bringe orden i de ulovlige forhold ikke blot handler om regler og paragraffer, men først og fremmest skal sikre ordentlige forhold for beboerne i området. Hvis udhuse og tilbygninger står for tæt på skel kan det i sidste ende blive et spørgsmål om liv eller død, hvis der opstår brand i et hus. Når bygningerne står for tæt på hinanden vil branden let kunne sprede sig med katastrofale følger.
– Samtidig handler det også om at sikre herlighedsværdien i området. Der er formentlig ingen, der ønsker, at naboerne kan bygge som det passer dem uden at tage hensyn, siger Hanne Thomsen.
Kommunens campingvogn, “Smutti”, bliver kontor. Den bliver placeret ved Børnenes Vel – Dansk Folkehjælps tidligere feriekoloni på Gammel Strandvej 1 i Grønninghoved.
Tanken er, at de, der holder pinse i sommerhusene, får lejlighed til at tale med en byggesagsbehandler uden at skulle møde op på forvaltningen på en hverdag i arbejdstiden.
– Vi vil gerne gøre det så nemt for borgerne som muligt. Vi står klar til at hjælpe, svare på spørgsmål og rådgive sommerhusejerne. Hvis man ikke har mulighed for at dukke op på én af de to dage, er man selvfølgelig velkommen i vores sædvanlige træffetid i forvaltningen. Under alle omstændigheder vil vi kontakte de sommerhusejere, hvor vi kan se, at der er uoverensstemmelse mellem BBR og vores luftfoto, siger Hanne Thomsen.
Hun tilføjer, at byggesagsbehandlerne ikke kan rådgive omkring konkrete byggeløsninger. Her må sommerhusejerne søge hjælp hos en privat byggerådgiver.