Butiksejer på Langeland: -Det er slut

Der er 463 beboere i byen Bagenkop på Langeland. Nu skal 130 kriminelle, udviste udlændinge flytte til byen, hvis det står til regeringen

Noel Surmann og hans famile er bekymret over, at et udrejsecenter skal ligge ved deres butik. Foto: Privat
Offentliggjort Sidst opdateret

– Førhen behøvede du ikke at trække nøglen ud af bilen. Du behøvede ikke engang at låse dit hus, for hvem skulle gå ind? Det er slut.

De bekymrede ord kommer fra Noel Surmann som er medejer af café og ishus Den Gamle Told på Langeland – ikke langt fra det sted, hvor regeringen vil placere et udrejsecenter for kriminelle udlændinge.

Siden nyheden kom frem, har lokalsamfundet været i chok, og der er ikke andet end frygt og uforståenhed overfor beslutningen.

– Langeland er jo en fredelig ø. Jeg kan ikke forestille mig, at der kommer til at være andet end konflikter mellem de lokale og beboerne på udrejsecenteret, fortæller han til Newsbreak.dk.

Området lever særligt af turister, og det er netop freden, der trækker turister til, mener medejeren.

– Jeg kan ikke forestille mig, at der er turister, der vil holde ferie i nærheden af 130 kriminelle, siger Noel Surmann til Newsbreak.dk.

Bekymrede forældre

Beboerne i området har det seneste døgn udtrykt foragt for den beslutning der er truffet. Særligt butiksejerne i området er nervøse for, hvad det kommer til at betyde.

– Jeg har talt med forældre, som er utrygge ved at deres datter skal sidde i kassen, hvis det her bliver til noget, siger brugsuddeler, Steen Juhl Pedersen, fra den lokale Dagli’Brugsen til Newsbreak.dk.

Det er nemlig hovedsageligt ældre mennesker, der bor på øen, og det kommer til at påvirke dem, mener brugsuddeleren.

– De her typer mennesker er kriminelle, har fået domme og er udvist og kan samtidig gå frit omkring. Vi har 400 indbyggere, og en hel af dem er del ældre. De bliver meget utrygge, lyder konklusionen fra Steen Juhl Pedersen.

Han håber, at modstanden fra befolkningen vil få politikerne på andre tanker, og at det i sidste ende vil betyde at udrejsecenteret skal ligge et andet sted.

– Regeringen siger, at det her er en billig løsning. Ja, det er det måske for regeringen, men ikke for os. Det er Langeland, der betaler prisen.

Ikke gennemtænkt

Indbyggernes modstand er ikke et tegn på racisme, slår Noel Surmann fast. Det er ene og alene en bekymring over, at de pludselig skal bo dør om dør med dømte kriminelle.

– Jeg synes det er synd at ødelægge sådan en perle med et udrejsecenter. Jeg er sikker på at 90 procent af indbyggerne ikke har et problem med udlændinge, siger han og fortsætter:

– Det burde lægges et sted, hvor der i forvejen er meget politi og sikkerhedsforanstaltninger. Det kunne være Odense eller Kolding eller sådan noget.

Står ikke alene

Også brugsuddeler Steen Juhl Pedersen er uforstående overfor politikernes beslutning:

– Vi har en regering med en masse folkevalgte politikere. Men folk er bare ikke blevet hørt i det her. De varetager deres egne interesser lige nu, og det virker overhovedet ikke gennemtænkt, mener han.

Det blev onsdag fremlagt på et pressemøde, at udrejsecenteret skal flyttes fra Kærshovedgård i Ikast til det gamle asylcenter Holmegård i det sydlige Langeland.

På pressemødet ville udlændingeminister Mattias Tesfaye ikke udtale sig om, hvor mange dømte terrorister, der er blandt de 130

Powered by Labrador CMS