Brug bind eller forsvind
Cirka hver 10. glemmer det obligatoriske mundbind. 10 procent af dem går gerne i diskussion med de hyrede vagter. Det er den nye hverdag på Aarhus Hovedbanegård.
– Du skal lige huske at tage mundbind på.
Den sætning bliver gentaget gang på gang ved de to indgange til Aarhus Hovedbanegård. Et godt stykke over 4000, for nu at være mere nøjagtig. Per dag.
Mundbind har de sidste cirka tre uger været obligatorisk i både offentlige transportmidler og på stationer.
Især det sidste har danskerne haft en tendens til at glemme – nu er der derfor sat hårdere ind: To vagter fra Securitas ved hver indgang til Aarhus Hovedbanegård.
– Allerede i sidste uge blev vi opmærksomme på, at brugen af mundbind på stationer og perroner er vigende, siger DSB’s informationschef Tony Bispeskov til Ritzau.
Newsbreak.dk tager opstilling ved hovedindgangen til Aarhus Hovedbanegård, der udover at lægge perroner til togene, også huser forretninger og er en smutvej til shoppingcentret Bruuns Galleri.
Her bliver sætningen omkring de obligatoriske mundbind gentaget flere gange i minuttet.
– De fleste tager det pænt, oplyser en af vagterne, der sammen med sine kolleger – og jobbet taget i betragtning – har fået lov at være anonyme.
Mange er dog uforstående over for, de skal bære mundbind, når de nu ‘bare lige skal i Bruuns’.
– Cirka hver 10. vil gerne diskutere, siger vagten, der også er blevet mødt af ord som ‘det har du ikke ret til’, ‘du står i vejen’ og ‘røvhul’.
– Men det er jo mit arbejde, siger han lakonisk.
De, der skal med toget, lader til at vide, det kun foregår iført mundbind – og finder det derfor frem fra lommer og tasker.
Andre vælger at tage en anden indgang til Bruuns Galleri.
‘Vi skal bare ned i byen’
Ved den anden indgang, der ligger i shoppingcentret, er ordene – og frekvensen af dem – den samme.
Her borgernes svar dog ofte med modsat fortegn: ‘Vi skal bare ned i byen’. Men der er ingen kære mor, alle skal have mundbind på for at komme ind på – eller gennem – banegården.
Et hurtigt kig gennem forhallen vidner alligevel om, at en del – så snart vagterne er passeret – hiver bindet ned under hagen. Den går selvfølgelig heller ikke, og bliver påtalt af vagterne, der også i denne ende af banegården fortæller om generel forståelse blandt borgerne. De fleste.
– Vi har da måttet tilkalde ordensmagten et par gange, siger vagten i shoppingcentret, der sammen med sine kolleger er på vagt fra 8-23. Hver dag.
Vagterne her kan behjælpeligt gelejde mundbindsglemmende borgere i retning af apoteket 10 meter fra indgangen til banegårdshallen.
Noget, en del benytter sig af.
Vagterne vurderer, at cirka 10 procent af de, der skal ind eller gennem banegården, skal have en venlig påmindelse.
– Man skulle tro, det efterhånden ville være aftagende, men det er det ikke, siger en af vagterne om antallet af påtaler.
Hvor længe, der skal stå faste vagter ved Aarhus Hovedbanegård, er ikke fastlagt.
Rigspolitiet oplyser ifølge Ritzau, at der indtil videre er uddelt 23 bøder, som gives, når folk uden mundbind eksempelvis ikke har villet forlade busser eller tog.
I skrivende stund er der ekstra vagter på Aarhus Banegård og Københavns Hovedbanegård.
For mange borgere glemmer at tage mundbind på, når de færdes på stationsområder og kører med kollektiv trafik. Har du husket dit? #covid19 #paspådigselvogandre
— Nordsjællands Politi (@NSJPoliti) September 15, 2020