Britta-sagen: Nu tager den en drejning
Britta Nielsen er nu blevet tiltalt for svindel for 117 millioner kroner.
300 gange i løbet af 25 år overførte den nu 64-årige Britta Nielsen offentlige midler fra Socialstyrelsens konti til sin egen bankbog.
I alt løber svindlen op i knap 117 millioner kroner, lyder det i tiltalen mod kvinden. Tiltalen er blevet rejst af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) – også kendt som Bagmandspolitiet.
Herfra lyder det, at bedrageriet stod på fra 1993 og helt frem til 2018, hvor styrelsen selv meldte den omfattende svindel til politiet.
Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika sidste år. Hun har siden november siddet varetægtsfængslet, men har ikke på noget tidspunkt oplyst, om hun ifølge sig selv er skyldig eller uskyldig.
Foruden groft bedrageri er hun tiltalt for embedsmisbrug og dokumentfalsk.
Ifølge Søik vil der i forbindelse med sagen mod Britta Nielsen blive nedlagt påstand om konfiskation på mere end 113 millioner kroner.
Dukker pengene op?
Det er dog usikkert, om alle pengene nogensinde vil kunne blive skrabet sammen, erkender statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for Søik.
– Vi leder meget bredt efter pengene og værdier, herunder indestående på konti, biler og fast ejendom i både Danmark og udlandet, og vi har fundet en del, som vi mener, er omfattet af konfiskationskravet.
– Om samfundet nogensinde får alle pengene tilbage, kan jeg desværre ikke love, men vi gør alt, hvad der står i vores magt for, at så mange penge som overhovedet muligt kommer retur til statskassen, siger han.
Forskel på tre millioner
I marts blev der offentliggjort to eksterne undersøgelser i sagen. Her fremgik det, at det svindlede beløb udgjorde 120,6 millioner kroner.
Anklagemyndigheden ønsker ikke at gå nærmere ind i forskellen på godt tre millioner kroner mellem det forsvundne beløbs størrelse sammenlignet med det beløb, som Britta Nielsen er tiltalt for.
– Efter grundig behandling mener vi, at dette er beløbet, vi kan få domstolene til at tage stilling til, og de har det sidste ord i sagen. Vi har ment, der kan føres bevis for de knap 117 millioner kroner, siger Morten Niels Jakobsen.
Socialstyrelsen meldte den tidligere ansatte til politiet 25. september sidste år. Styrelsen var blevet opmærksom på, at noget ikke helt stemte i forbindelse med håndteringen af satspuljemidler.
Puljen af penge skal egentlig gå til socialt udsatte borgere. Men i stedet havnede millionerne hos Britta Nielsen.
Kort efter politianmeldelsen rejste Britta Nielsen ud af landet og skjulte sig for de danske myndigheder i omkring seks uger.
Det er endnu ikke besluttet, hvornår sagen kommer for retten.
Også Britta Nielsens søn sidder varetægtsfængslet i sagen. Der er dog endnu ikke taget stilling til, om han eller andre også vil blive tiltalt.
Newsbreak.dk har ansøgt om aktindsigt i anklageskriftet.
Døtrenes udlægning af sagen
Den svindelsigtede Britta Nielsens to døtre er tidligere stået frem med navn på tv-stationen Kanal 5. Her forklarede, at de intet vidste om deres mors påståede svindel.
De to døtre, 31-årige Nadia Samina Hayat og 34-årige Karina Jamilla Hayat, er sigtet for groft hæleri, men nægter sig skyldige.
På spørgsmålet fra Kanal 5’s journalist, om døtrene har brugt Britta Nielsens penge, svarer den ene datter:
– I givet fald hun har svindlet sig til de her millioner, som medierne skriver, så har vi fået nogle af pengene, ja, siger Nadia Samina Hayat.
Artiklen fortsætter under faktaboksen.
Døtrene forklarer, at de ikke tænkte over, at Britta Nielsen pludselig ændrede livsstil. De troede på hendes forklaringer om, at hun havde arvet en stor sum penge.
– Hun siger noget med, at far og jeg har investeret og opsparet, og far har efterladt en stor arv, og det sætter vi slet ikke spørgsmålstegn ved, siger Karina Jamilla Hayat.
Levede sparsommeligt
Døtrene var børn, da morens påståede svindel begyndte. De fortæller, at deres far arbejdede som produktionsmedarbejder ved Coca-Cola og senere skiftede til Carlsberg.
– Vi levede ret sparsommeligt. Vi havde ikke noget ekstraordinært, og vi havde et helt almindeligt hjem.
– Hvis der blev talt om penge, så var det om at spare, siger Nadia Samina Hayat.
De fortæller, at de ikke havde en bil, mens deres far levede. Da han gik bort, kom der flere luksuriøse biler til. Blandt andet en Range Rover.
Lån på 18 millioner
Nadia Samina Hayat fik senere hestevirksomheder i Tyskland og Holland, hvor hun købte og solgte heste. Hun fortæller, at Britta Nielsen styrede økonomien.
Hun fik angiveligt to lån på samlet 18 millioner kroner til sin hestevirksomhed.
Datteren husker tilbage på, at pengene kom fra Britta Nielsen, men fortæller, at hun ikke tænkte over, hvor moren havde pengene fra.
“Har ikke være involveret”
Karina Jamilla Hayat fortæller, at hun også har lånt en stor sum penge af moren. Men hun har svært ved at forstå det store omfang af svindel, som Britta Nielsen er mistænkt for.
– Det er svært at forstå og begribe, at der er blevet brugt så mange penge.
– Vi har ikke været involveret i, hvad der blev brugt penge på, siger hun.
Karina Jamilla Hayat forklarer, at det vil være jordens undergang for hende, hvis hun selv bliver dømt skyldig. Hun ved ikke, hvor resten af de 111 millioner kunne være.
– Det har vi ingen anelse om. Det der tal er fuldstændig urealistisk for mig. Det kan jeg slet ikke få til at passe, siger hun.
Håber på uskyld
De to døtre håber, at moren er uskyldig. De har ikke selv været i kontakt med hende i lang tid og fortæller, at de ikke ved mere end alle andre.
De frygter en fremtid, hvor deres mor skal sidde i fængsel.
– Det er det værste ved det hele, ikke at skulle have hende i så mange år, siger Karina Jamilla Hayat.
I februar 2019 kom det dog frem, at Nadia Samina Hayat er gået personlig konkurs.