Britisk underhus godkender tre forældre til en baby
Storbritannien ser ud til at blive det første land i verden, som vil tillade teknik, der giver tre forældre.
Det britiske parlament har tirsdag stemt for en lov, der tillader babyer med dna fra tre forældre, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Loven gælder en legalisering af en særlig teknik, som har til formål at forhindre arvelige sygdomme.
Storbritannien er det første land i verden, som er på vej til at tillade dette.
Ved en afstemning har det britiske underhus med overvældende flertal stemt for loven, som har splittet befolkningen og skabt vrede hos religiøse ledere.
Loven skal imidlertid først godkendes i Overhuset. Kommentatorer forventer, at loven også der vil passere uden modstand.
Ved at tilføre det befrugtede æg rask dna fra en tredje part kan man nu minimere risikoen for, at forældrene giver en række genetiske fejl videre til deres barn. Men den vordende mor beholder stadig op imod 100 procent af sit eget dna.
Genetisk betingede, arvelige sygdomme videreføres især via den lille del af dna-materialet, der sidder i kvindens mitokondrier – små organeller, der sørger for at levere energi til kroppens celler.
Metoden er testet i forsøg i USA. Men den er ikke tilladt nogen steder endnu, og det er nyt, at Storbritannien har udformet regler på området, og at mange politikere ønsker at få behandlingen udbudt.
Omkring 2500 kvinder i den frugtbare alder i Storbritannien med sygdomme i mitokondrierne vil kunne få gavn af metoden. Men modstanderne frygter, at der vil blive banet vej for “designer-babyer”.
/ritzau/Reuters